Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Originálne vianočné menu
19. december 2018 Autor: Kateřina Madaras Foto: Tomáš Rada

...objavte pestrý svet rýb 

Ryba je tradičným symbolom kresťanstva a tiež pôstnym jedlom. Vďaka tomu sa tradícia jedenia rýb na Vianoce dostala až na slovenské sviatočné stoly. Nie je pritom tajomstvom, že táto tradícia nie je vôbec veľmi stará. Podávanie rýb na Slovensku nebolo až do 19. storočia vôbec príliš rozšírené, a už vôbec nie spojené s konkrétnym druhom ryby.

V tej dobe sa na vidieku tradične jedávali opekance, hrachová kaša a kapustnica s hubami. Na vianočnom stole sa ryba postupne objavuje predovšetkým v meštianskych rodinách. Gazdiné ale nepripravovali len kapra, využívali aj ďalšie miestne sladkovodné ryby - pstruhy, zubáče, či lososy. K masívnemu zjednoteniu vianočného menu a vzniku fenoménu kapra prišlo až za socializmu, podobne ako v Rusku, kde boli potlačené kresťanské tradície a vytvorená postava Deda Mráza. Ale to je zase iný príbeh.



Odkiaľ k nám kapor priplával

Do strednej Európy sa kapor prebojoval z Číny asi pred 2 miliónmi rokov. V slepých ramenách Dunaja ho neskôr objavili Rimania, ktorí si ho obľúbili ako delikatesu. V stredoveku potom kapra šľachtili mnísi, až do jeho dnešnej zavalitej podoby s malým množstvom šupín.

Kapor rastie rýchlo, kŕmený je predovšetkým obilím, a zmieri sa aj s vodou s nízkym obsahom kyslíka. Živí sa tiež malými vodnými živočíchmi, ktoré vyťahuje z bahna na dne rybníka. Odtiaľ pochádza pre kapra typická bahenná príchuť. Pre jej odstránenie je potrebné, aby ryba strávila nejakú dobu v nádrži s čistou vodou.


Dobrodružstvo u sviatočného stolu: kaprie podkovy

Konzumácia kapra naporcovaného na podkovy sa stala tradičnou adrenalínovou zábavou pri vianočnom stole naprieč Slovenskom. Nie nadarmo preto mamička vždy hovorila “Nemiešajte šalát a rybu!” Túto pamӓtnú vetu opakovala každé Vianoce a myslela tým, aby sme kapra a šalát jedli samostatne. Večera pri sviečkach nehrozila, pretože na dôkladnú pitvu bolo potrebné dobre vidieť.

Pre kapra typické veľké množstvo kostí je ešte zdôraznené tradičným porcovaním na podkovy. Niet divu, že vo svojej domovine, Číne, je považovaný za symbol sily a vytrvalosti. Vӓčšiny kostí (aspoň tých veľkých) sa dá zbaviť naporcovaním ryby na filety. Položte rybu na bok, pridržte žiabre, a ostrým nožom opatrne odrežte filety popri chrbtici. Ak si na to netrúfate, nebojte sa požiadať vo svojej predajni rýb, aby Vám kapra na filety naporcovali. Vӓčšina špecializovaných predajní umožňuje aj rezervácie vopred, čím si filety poistíte na sto percent.

Podkova je symbolom šťastia a hojnosti, možno preto je tak obľúbená. Ak na tomto tvare trváte, skúste tento rok nejakú inú rybu. Pre porcovanie na podkovy je oveľa vhodnejší napríklad losos, ktorý má oveľa menej kostí. A aj jesetera, ktorý je takmer bez kostí, je možné naporcovať do tvaru podkovy.
 

Vyprážanie: typická vianočná úprava

Mnohí ľudia si Vianoce bez vyprážanej ryby nevedia ani predstaviť. Tradícia je tradícia, hovorí sa. Nezabudnite ale, že Vianoce su hlavne o atmosfére a stretnutí s blízkymi. U sviatočného stolu sa stretnú rôzne chute a zvyky. A každému kapor jednoducho chutiť nemusí. Skúste tento rok prekvapiť vhodnou alternatívou a do trojobalu zabaliť iný druh ryby. Na vyprážanie sú vhodné napríklad sumček africký alebo jeseter, z morských rýb napríklad treska, halibut, losos, alebo morský čert.

Mӓso sladkovodných a morských rýb je nutrične veľmi bohaté. Bohužiaľ, vyprážaním na oleji vӓčšina zdravotných prínosov zmizne. Kto si na tradície nepotrpí, môže vyskúšať sviatočné menu aj v celkom inom šate.


Pripravte si tradičné a pritom sofistikované rybie menu

Nechajte tentokrát fritézu či panvicu ležať v špajzi, slávnostný pokrm môže mať množstvo iných podôb! Objavte rozmanitý svet rybích pokrmov a nebojte sa experimentovať. V dnešnej dobe máte na výber nekonečné množstvo nie len sladkovodných, ale aj morských rýb.

Medzi luxusné ryby sladkých vôd patrí napríklad jeseter, alebo sumec. Obe ryby sú skoro bez kostí a chuťovo samé o sebe výborné. Biele mӓso jesetera je jemné a príjemne šťavnaté, telo má pokryté kožou bez šupín a hodí sa na pečenie či pošírovanie. Sumčie mӓso má vyšší obsah tuku a tak sa Vám v rúre nevysuší ani pri pečení na vyšších teplotách.

Či už z morských rýb zvolíte exotické druhy, alebo tie žijúce v blízkych vodách Atlantiku, neurobíte chybu. Na filety je ako stvorená treska, jedna z najchutnejších morských rýb. Je oceňovaná najmӓ pre svoju kulinársku variabilitu. Jej svetlé mӓso je pevné a dá sa spracovať mnohými spôsobmi. Delikatesou je aj morský čert, ktorého plná chuť pripomína homára a vynikne aj s výraznejšími ingredienciami. Biele mӓso halibuta sa hodí na marinovanie, neprebite ale jeho jemnú chuť príliš výrazným korením.

Jedinečné čaro má aj príprava ryby v celku. Dokáže vyvolať podobný WOW efekt, ako keď na stôl postavíte na pekáči celú voňavú hus. Spoločné stolovanie, porcovanie a delenie jedla až na mieste činu, posilňuje pocit spolupatričnosti a prispieva k príjemnej a uvoľnenej nálade.




 
Vďaka pevnému bielemu mӓsu s minimom kostí sa obľube tešia pražma a morský vlk. Za jednu z najušľachtilejších platesovitých rýb je považovaná kambala, ktorá sa tradične podáva pri slávnostných príležitostiach. Jej jemná chuť nevyžaduje príliš výrazné dochucovanie, a ani v rúre ju nepečte pridlho, aby mӓso nezostalo vysušené.
 
Kto nestíha, alebo nechce tráviť sviatky pri sporáku, staví na rybie steaky. Aj slávnostná večera sa totiž dá pripraviť za pár minút! Svoje chuťové poháriky zaručene potešíte steakom z tuniaka alebo mečúňa. Jemne oriešková chuť týchto rýb pripomína mladé teľacie a zaručene pozdvihne vianočné menu na ešte slávnostnejšiu úroveň.







ĎALŠÍ ČLÁNKY





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: