Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Ugrilujte si rybu v celku
11. júl 2018 Autor: Kateřina Madaras Foto: Samuel Zeller, Roya A. Miller, Tomáš Rada

Diel prvý

Práve ste sa vrátili z dovolenky a stále cítite tú slanú vôňu mora v nose? Ľahko si ju vybavíte aj po rokoch? Nemôžete zabudnúť na grilované makrely, ktoré vám behom chvíľky pripravili na výletnej lodi cestou na ostrov v Chorvátsku? Alebo na grilované pražmy v gréckej taverne s výhľadom na more pri romantickej večeri? Vráťte sa pomyselne na pár okamihov späť a vytvorte si prímorskú atmosféru aj u vás doma. Alebo skôr vonku – v záhrade, v parku, pri vode. Potrebujete na to len pár vecí. Gril, dobrú rybu, víno a priateľov. Prvý diel nášho grilovacieho seriálu je tu! Venovať ho budeme grilovaniu morských rýb v celku.



Snáď v každom kúte Stredomoria sú morské ryby súčasťou každodenného jedálnička. Španieli, Taliani, Chorváti alebo Gréci. Každý z nich má svoj obľúbený pokrm z rýb a morských plodov. Na rybí trh skúsení miestni chodia už skoro ráno, aby zohnali tie najlepšie úlovky rybárov, ktorí svoje siete naplnili len pred pár hodinami. Zákazníci si tu môžu vyberať z nepreberného množstva celých rýb. Často ich predavači porciujú až na mieste a s úsmevom vám pridajú aj tip na svoj obľúbený recept. 

Napríklad Španieli vraj zjedia až dvakrát viac rýb, než ktorýkoľvek iný národ a smelo môžu v ich konzumácii konkurovať Japoncom! Každá oblasť Španielska sa v ich príprave trošku liši. V Andalúzii majú najradšej ryby vyprážané, v Katalánsku varené v najrôznejších omáčkach a v Baskicku ryby radi grilujú. Ryby sú tu jednoducho súčasťou životného štýlu.



Morské ryby sa krásne dopĺňajú s čerstvými bylinkami, olivovým olejom a miestnou zeleninou. Tie najvyhlásenejšie recepty často vznikli spôsobom, “čo dom dal”. Proste len tak. Mimochodom, povedalo by sa, že Stredoeurópanov to často ťahá k rôznym vylepšeniam, ale to pravé južanské kúzlo tkvie v jednoduchosti. Tak hoďte nejakú tú rybku na gril, začíname! 

Na grilovaciu mriežku sú vhodné bielomäsé morské ryby s pevným, ale jemným a šťavnatým mäsom. Obsahujú pomerne málo kostí a tuku, zato sú bohaté na bielkoviny. Vykostiť tieto morské ryby sa vám vďaka dobre viditeľným kostiam podarí ľahko, aj keď sú tepelne upravené, preto ich odporúčame grilovať v celku. Vsaďte na pražmu, morského vlka, zubaticu, sciénu, parmice alebo menej známeho chňapáča.



Tip MyFish: Dôraz dajte na čerstvosť surovín

Kúzlo grilovania celých, nielen morských rýb spočíva v tom, že je to vlastne jedna z najjednoduchších vecí na svete! Hlavný trik tkvie vo výbere naozaj čerstvej ryby. V MyFish vám radi s výberom tej pravej radi poradíme.

Možno ste zvyknutí v priebehu roka pripravovať rybu v rúre. Vytvorte si improvizovanú letnú kuchyňu. V parku, v záhrade, kdekoľvek chcete, a skúste rybu tentokrát pripraviť na grile. Oproti pečeniu v rúre dosiahnete grilovaním celej ryby ďalšie chuťové dimenzie.



Suchý intenzívny oheň kožu skaramelizuje a upečie dochrumava. Nebojte sa, ak rybu pripečiete trošku viac, koža udrží mäso vnútri pekne šťavnaté a naviac ju potom môžete ľahko odstrániť. Pre milovníkov chrumkavej kôrčičky: Ryby typu pražma, vlk alebo zubatica a ďalšie podobné druhy môžete opekať aj so šupinami. 




ĎALŠÍ ČLÁNKY





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: