Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Pečená kambala na fenikli a estragóne
Zoznam surovín:

1200g kambaly veľkej (celá, vypitvaná ryba)
fenikel (buľva)
extra panenský olivový olej
1 citrón
zväzok čerstvého estragónu
2dcl suchého bieleho vína
4 stredné zemiaky
½ buľvy zeleru
2 hrušky
lyžica cukru
hrsť vlašských orechov
maslo
30g poľníčka
granátové jablko
soľ a korenie

Postup prípravy:

Máloktorá ryba pečená v celku  na slávnostnom stole urobí takú parádu ako kambala (1200g je asi 2-4 porcie). Táto platesovitá ryba má veľmi málo kostí a upečená sa výborne delí na jednotlivé porcie.  V kombinácii s upečeným feniklom a zemiakovo-zelerovým šalátom s hruškou a granátovým jablkom budete mať postarané o poriadne divadeľné predstavenie pred váženými hosťami.

1. krok
Buľvu z fenikla nakrájame na plátky a rozložíme ich rovnomerne na plech. Osolíme a okoreníme. Pokvapkáme olivovým olejom a plech dáme do rúry na 180°C. Fenikel pečieme asi 20-30 minút, aby krásne skaramelizoval.
fenikel (buľva)
extra panenský olivový olej
soľ a korenie

2. krok
Ďalší krok budeme sústrediť na prípravu šalátu. Olúpané zamiaky a zeler nakrájame na rovnomerné kocky (1,5cm). Uvaríme v slanej vode. Nie však úplne domäkka. Precedenú zeleninu orestujeme v panvici na masle a dáme bokom.
4 stredné zemiaky
½ buľvy zeleru
maslo

3. krok
Hrušku olúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kocky rovnako, ako zemiaky a zeler v predošlom kroku. Hrušku vložíme do rozohriatej panvice a necháme ju z každej strany opiecť. Po chvíli pridáme lyžicu cukru, ktorú necháme spoločne s hruškou skaramelizovať. Potom pridáme vlašské orechy (nakrájané na štvrťky) a trošku masla (asi lyžičku). 
2 hrušky
lyžica cukru
hrsť vlašských orechov
maslo

4. krok
Medzitým nám fenikel v rúre pekne zozlatol a skaramelizoval. Na plech rovnomerne pridáme zväzok estragónu. Preložíme kambalou, ktorú dobre osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom. Na povrch kambaly naukladáme plátky citróna. Ďalej rybu prelejeme bielym vínom a dáme piecť na 30 minút do rúry na 180°C.
1200g kambaly veľkej (celá, vypitvaná ryba)
extra panenský olivový olej
1 citrón
soľ a korenie

5. krok
Malú chvíľu pred tým, než vytiahneme hotovú kambalu z rúry sa vrhneme na dokončenie prílohového šalátu. Spojíme orestované zemiaky so zelerom a hruškovou zmesou. Pridáme poľníček a dve veľké lyžice zrniek z granátového jablka. Všetko premiešame, dosolíme a ľahko okoreníme.
30g poľníčka
granátové jablko
soľ a korenie

6. krok
Kambalu umiestnime priamo na plechu do stredu stola. Filety idú pomocou naberačky alebo lyžice krásne oddeliť od chrbtice a servírujú sa na rozohriatom tanieri spoločne so šalátom a  pečeným feniklom. Rybu odporúčame poliať šťavou, ktorá je na dne plechu. 


ĎALŠÍ RECEPTY

Grilovaný morský vlk so zeleninou „escalivada“
Platesa, pecorino, strúhanka, petržlen
Sardinky, fenikel, čili, petržlen




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: