Postup prípravy:
Tento recept vznikol ako spolupráca s cestovateľom, milovníkom jedla a jogínom Jarom Pávekom. ,,Bouillabaisse je tradičná rybárska polievka pochádzajúca z južného Francúzska, predovšetkým z mesta Marseille. Prvýkrát som ju jedol práve tam a instantne som si ju zamiloval. Keď som hladal recept, zistil som, že je naozaj celkom zložitá na prípravu. No na šťastie sa mi podarilo nájsť aj jeden o veľa zjednodušený recept, dokonca asi aj chutnejší, ako je pôvodná verzia. Práve táto zjednodušená verzia je fantastická na slávnostný stôl. Jej základ sa dá dokonca pripraviť deň vopred a tým si zjednodušiť prípravu Vianočnej večere a urýchliť servírovanie.” 1. krok Na menšie kocky nasekáme cibuľu, mrkvu, zeler, fenikel nasekáme nadrobno, pór nakrájame na kolieska a cesnak nahrubo nasekáme. Premiešame a trochu podusíme, kým zelenina začne chytať zlatistú farbu. 1 stredná žltá cibuľa 1 stredná mrkva 1 stopka zelerovej vňate 1 celý fenikel 1 menší pór 4 strúčiky cesnaku 2. krok Pridáme rajčinovú pastu, na kocky nasekanú rajčinu a všetko spolu povaríme zhruba 2 minúty. 4 strúčiky cesnaku 2 PL rajčinovej pasty 1 čerstvá paradajka Do zmesi pridáme 2 očistené krevety, 1 mušľu svätého jakuba a trochu z každej ryby (kľudne aj odrezky) - cca 200g nasekáme na kúsky. Premiešame. Pokiaľ máme pocit, že máme na panvici málo tuku, pridáme kocku másla. Pridáme tymián, Jalapeño a trochu ďalej podusíme. Podlejeme vínom a dusíme ďalej, kým sa alkohol odparí. Potom pridáme šafran a trochu osolíme. Pridáme vodu a varíme asi 20 minút. 2 čerstvé krevety 1 mušľa svätého Jakuba cca 200 g nasekaných rýb kocku másla 1 ČL čerstvého tymiánu 1 ČL mletého Jalapeño 200 ml kvalitného francuzskeho vína 1 štedrá štipka pravého šafránu soľ 4. krok Keď sa zmes dovarí, necháme ju trochu (alebo podľa potreby viac) vychladnúť a celú ju dáme do stolového mixéra (prípadne môžeme použiť aj silný ponorný). Zmes rozmixujeme do konzistencie pripomínajúcu omáčku. Prepasírujeme ju cez husté sitko, alebo aj cez gázu. Na jednej strane nám zostane polievka, ktorú sme mohli pripraviť o deň dopredu a na druhej strane rybacio-zeleninová zmes, ktorú môžeme zmiešať so strúhankou, bylinkami a urobiť rybacie fašírky. Prepasírovanú polievku položíme opäť na sporák a privedieme k varu. Pridáme do nej 2 - 3 prúžky pomarančovej kôry pre charakteristickú arómu (kôru nstrúhame, ale škrabkou ošúpeme). 1 pomaranč (kôra z pomaranča) 5. krok Zbytok rýb nakrájame na decentné kúsky, očistíme ostatné krevety a všetko pridáme do jemne vriacej polievky. Ryby v nej uvaríme a následne ich vyberieme a rovnomerne rozložíme do tanierov. Vyberieme pomarančové šupky a polievku nalejeme do tanierov. Servírujeme takto, prípadne tradične sa polievka podáva s bagetou a s Rouille pomazánkou, ktorú si ľahko pripravíte zmiešaním kvalitnej a ozajstnej majonézy, pretlačeného cesnaku, červenej mletej papriky, trošku chilli, citrónovej šťavy, soli a korenia. 250 g / 1 balenie kvalitnej majonézy 2 malé pretlačené strúčiky cesnaku / 1 veľký 1/2 ČL červenej mletej papriky 1/4 ČL trochu chilli 1,5 ČL citrónovej šťavy čierne korenie a soľ podľa chuti zbytok nasekaných rýb, kreviet a mušlí sv. Jakuba
Dobrú chuť!
|