Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Bouillabaisse [Bujabéza]
Zoznam surovín:

(na 4 porcie)
 
6 kreviet Vannamei 
5 väčších mušlí svätého Jakuba
500 g mix vykostených rýb - použili sme zubaticu, morského čerta a pražmu
100 g masla
1 stredná žltá cibuľa
1 stredná mrkva
1 stopka zelerovej vňate
1 celý fenikel
1 menší pór
4 strúčiky cesnaku
2 PL rajčinovej pasty
1 čerstvá paradajka
200 ml kvalitného francuzskeho vína
1 pomaranč (kôra z pomaranča)
1 ČL čerstvého tymiánu
1 ČL mletého Jalapeño 
1 štedrá štipka pravého šafránu
800 ml vody
soľ 
 
Rouille pomazánka
 
250 g / 1 balenie kvalitnej majonézy
2 malé pretlačené strúčiky cesnaku / 1 veľký
1/2 ČL červenej mletej papriky
1/4 ČL trochu chilli
1,5 ČL citrónovej šťavy
čierne korenie a soľ podľa chuti
 

Postup prípravy:

Tento recept vznikol ako spolupráca s cestovateľom, milovníkom jedla a jogínom Jarom Pávekom.
 
,,Bouillabaisse je tradičná rybárska polievka pochádzajúca z južného Francúzska, predovšetkým z mesta Marseille. Prvýkrát som ju jedol práve tam a instantne som si ju zamiloval. Keď som hladal recept, zistil som, že je naozaj celkom zložitá na prípravu. No na šťastie sa mi podarilo nájsť aj jeden o veľa zjednodušený recept, dokonca asi aj chutnejší, ako je pôvodná verzia. Práve táto zjednodušená verzia je fantastická na slávnostný stôl. Jej základ sa dá dokonca pripraviť deň vopred a tým si zjednodušiť prípravu Vianočnej večere a urýchliť servírovanie.”
 
1. krok
Na menšie kocky nasekáme cibuľu, mrkvu, zeler, fenikel nasekáme nadrobno, pór nakrájame na kolieska a cesnak nahrubo nasekáme. Premiešame a trochu podusíme, kým zelenina začne chytať zlatistú farbu. 
1 stredná žltá cibuľa
1 stredná mrkva
1 stopka zelerovej vňate
1 celý fenikel
1 menší pór
4 strúčiky cesnaku
 
2. krok
 Pridáme rajčinovú pastu, na kocky nasekanú rajčinu a všetko spolu povaríme zhruba 2 minúty.
4 strúčiky cesnaku
2 PL rajčinovej pasty
1 čerstvá paradajka
 
3. krok
Do zmesi pridáme 2 očistené krevety, 1 mušľu svätého jakuba a trochu z každej ryby (kľudne aj odrezky)  - cca 200g nasekáme na kúsky. Premiešame. Pokiaľ máme pocit, že máme na panvici málo tuku, pridáme kocku másla. 
Pridáme tymián, Jalapeño a trochu ďalej podusíme. Podlejeme vínom a dusíme ďalej, kým sa alkohol odparí. Potom pridáme šafran a trochu osolíme. Pridáme vodu a varíme asi 20 minút.
2 čerstvé krevety
1 mušľa svätého Jakuba
cca 200 g nasekaných rýb
kocku másla
1 ČL čerstvého tymiánu
1 ČL mletého  Jalapeño
200 ml kvalitného francuzskeho vína
1 štedrá štipka pravého šafránu
soľ
 
4. krok
Keď sa zmes dovarí, necháme ju trochu (alebo podľa potreby viac) vychladnúť a celú ju dáme do stolového mixéra (prípadne môžeme použiť aj silný ponorný). Zmes rozmixujeme do konzistencie pripomínajúcu omáčku. Prepasírujeme ju cez husté sitko, alebo aj cez gázu. Na jednej strane nám zostane polievka, ktorú sme mohli pripraviť o deň dopredu a na druhej strane rybacio-zeleninová zmes, ktorú môžeme zmiešať so strúhankou, bylinkami a urobiť rybacie fašírky.
Prepasírovanú polievku položíme opäť na sporák a privedieme k varu. Pridáme do nej 2 - 3 prúžky pomarančovej kôry pre charakteristickú arómu (kôru nstrúhame, ale škrabkou ošúpeme).
1 pomaranč (kôra z pomaranča)
 
5. krok
Zbytok rýb nakrájame na decentné kúsky, očistíme ostatné krevety a všetko pridáme do jemne vriacej polievky. Ryby v nej uvaríme a následne ich vyberieme a rovnomerne rozložíme do tanierov. Vyberieme pomarančové šupky a polievku nalejeme do tanierov. 
Servírujeme takto, prípadne tradične sa polievka podáva s bagetou a s Rouille pomazánkou, ktorú si ľahko pripravíte zmiešaním kvalitnej a ozajstnej majonézy, pretlačeného cesnaku, červenej mletej papriky, trošku chilli, citrónovej šťavy, soli a korenia.
250 g / 1 balenie kvalitnej majonézy
2 malé pretlačené strúčiky cesnaku / 1 veľký
1/2 ČL červenej mletej papriky
1/4 ČL trochu chilli
1,5 ČL citrónovej šťavy
čierne korenie a soľ podľa chuti
zbytok nasekaných rýb,  kreviet a mušlí sv. Jakuba
 
Dobrú chuť!
 
 
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Špagety s paradajkovou omáčkou a sardinkami
Ustrice so slaninou a brusnicami
Plnené závitky z mečúňa




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: