Postup prípravy:
Nie každý má na benátsku gastronómiu tie najlepšie spomienky. Väčšinou to tak býva práve v prípade, ak sme polapení turistickými pascami na najfrekventovanejších miestach toho jedinečného miesta stojaceho na vode. Ale aj tu existujú podniky, ktoré navštevujú predovšetkým miestny a tiež návštevníci, ktorí sa v Benátkach zdržia dlhšie viac ako na jednu noc. Práve v malých baroch, lokálne označovaných ako “bacari”, sa podávajú tzv. “cicchetti”, teda malé jednohubky a chuťovky. Jednu takú obľúbenú maškrtu, ktorá sa vynikajúco hodí ako predkrm alebo pochúťka k vínu ukrytá vo vašej chladničke, keď sa vám práve nechce variť, si predstavíme v našom recepte. 1. krok Celé sardinky zbavíme hlavy spoločne s chrbticou a vnútornosťami. Tým vytvoríme dva spojené filety s chvostovou plutvou, ktoré osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. 10 ks sardiniek hladká múka soľ a mleté čierne korenie 2. krok V panvici rozohrejeme asi 1mm vrstvu olivového oleja a na ňom opečieme obalené sardinky z oboch strán. Podľa veľkosti to bude asi 1 minúta z každej strany. Opečené sardinky dáme stranou. olivový olej extra virgin 3. krok Do panvice po sardinkách, ak je to potrebné, prilejem ešte olivový olej tak, aby sme znovu vytvorili tenkú vrstvu. Akonáhle sa prehreje, vložíme na pásiky nakrájanú cibuľu a bobkové listy. Sprudka orestujeme a pridáme na plátky nakrájaný cesnak, necháme ho chvíľu rozvoniať. Pridáme vínny ocot, ktorý premiešame s orestovanou cibuľou a cesnakom. Znížime teplotu a necháme ešte chvíľu zmäknúť. Na záver pridáme nasekanú hladkolistú petržlenovú vňať. Zmes dobre premiešame a podľa chuti osolíme a okoreníme. 4 strúčiky cesnaku zväzok hladkolistej pertžlenovej vňate 4 cl červeného vínneho octu olivový olej extra virgin 2 ks bobkového listu soľ a mleté čierne korenie 4. krok Do misy s rovným dnom naukladáme opečené sardinky, ktoré zasypeme pripravenou cibuľovou zmesou tak, aby boli sardinky rovnomerne zakryté. Podľa potreby môžeme ešte pokvapkať olivovým olejom. Misu zakryjeme a vložíme aspoň na jednu noc do chladničky odležať. Pred podávaním sardinky vyberieme z chladničky a necháme ich odležať pri izbovej teplote. Servírujeme ľahko pokvapkané citrónovou šťavou s opečeným bielym pečivom. 1 ks citrónu
|