Postup prípravy:
S prípravou kreviet na grile si nemusíme príliš lámať hlavu. Vhodnejšie sú určite tie celé surové, prípadne tie s pancierom bez hlavy a bez črievka (tzv. easy peel). Pancier dá mäsu svoju chuť a navyše ho udrží šťavnaté. V našom recepte sme grilované krevety doplnili rôznymi omáčkami - Alioli, Romesco, Koktejlová. Ktorá je podľa Vás tá najlepšia? 1. krok Ako prvú si pripravíme omáčku Alioli. V mažiari rozotrieme cesnak spoločne s ¼ lyžičky soli do hladkej pasty. Ďalej trieme a pridávame postupne tenkým pramienkom olivový olej až vznikne rovnorodá omáčka. Naozaj to chvíľu trvá, než sa všetko spojí do správnej konzistencie, ale stojí to za to. Dochutíme citrónovou šťavou a môžeme podľa chuti ešte dosoliť. 3 strúčiky cesnaku 100-150 ml olivového oleja extra virgin ¼ lyžičky soli 1 lyžica šťavy z citróna 2. krok Koktejlová omáčka je veľmi jednoduchá. Zmiešame kečup s majonézou, chrenom, brandy a citrónovou šťavou. Podľa chuti dosolíme. 1 lyžica sladkého kečupu 2 lyžica majonézy ½ lyžica brandy 1 lyžička citrónovej šťavy 1 lyžička jemne strúhaného chrenu 3. krok Omáčku Romesco začneme rozohriatím olivového oleja a ľahkým opražením mandlí spoločne s cesnakom nakrájaným na plátky. Cesnak a mandle vytiahneme z panvice. Do panvice naopak pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu so štipkou čili papričky a necháme zosklovatieť. Primiešame nasekanú paradajku a vložíme bobkový list. Môžeme pridať trochu vody a omáčku necháme počas mierneho varenia zredukovať do zhustnutia. Tyčovým mixérom rozmixujeme mandle s cesnakom, hladkolistým petržlenom a opečenou polovicou toastového chlebu. Vzniknutú pastu spojíme s omáčkou. Osolíme, okoreníme a ľahko dochutíme vínnym octom. 1 strúčik cesnaku 1 malá cibuľa 4-6 lúpaných mandlí štipka nasekanej sušenej čili papričky 1 mäsitá paradajka bez šupky 1 bobkový list ½ plátku bieleho toastového chlebu 1 lyžica nasekaného hladkolistého petržlenu 1 lyžička vínneho octu olivový olej extra virgin soľ a korenie 4. krok Krevety ľahko potrieme olivovým olejom a osolíme ich. Vložíme ich na rozpálený gril potretý tukom a grilujeme asi 2 minúty z každej strany. Strážime si dĺžku prípravy, krevety nesmieme grilovať veľmi dlho, mohli by sa nám ťažko lúpať. Hotové krevety servírujeme spoločne s omáčkami. Môžeme ich zajedať bielym chlebom alebo bagetou. 8 ks červených kreviet (celých s hlavou) olivový olej extra virgin tuk na potretie grilu
|