Postup prípravy:
V preklade sa tento recept nazýva Pulpo a la Gallega, teda chobotnica po galicijsky. Napriek tomu, že je tradičným pokrmom severozápadnej časti Španielska, stretnete sa s touto veľmi jednoduchou prípravou chobotnice po celej zemi. Tri najdôležitejšie veci pre úspech sú chobotnica uvarená do mäkka, kvalitná mletá sladká paprika a jemný panenský olivový olej. U chobotnice výnimočne platí, že je lepšie, keď prejde mrazom. Zmrazením kryštálov vody, ktoré obsahuje svalovina, dochádza k pretrhnutiu svalových vlákien chobotnice. Mäso je následne jemnejšie. Ak sa predsa len rozhodnete pre čerstvú chobotnicu, doporučujeme ju buď zmraziť, alebo chápadla poriadne naklepať ako rezne. Pred mrazením chobotnice si ale dajte pozor na to, aby bola skutočne čerstvá. Mnoho predajcov predáva na ľade chobotnicu, ktorá je rozmrazená, nie čerstvá.
1. krok Vo väčšine prípadov je chobotnica už zbavená vnútorností. Je však potrebné odrezať oči a odstrániť zobcovú čeľusť. 1ks chobotnice (1-1,5kg) 2. krok Dajte variť asi 3 litre vody spoločne s cibuľou, bobkovým listom a cesnakom. Keď začne voda poriadne vrieť, vložte chobotnicu do hrnca. Je potrebné vkladať ju do vody na trikrát tzn. vždy ponoriť a vynoriť. Chobotnica sa tzv. “naľaká” a mäso tak bude ešte jemnejšie. Asi o 45-60 minút by chobotnica mala byť uvarená. Poznáte to ľahko vpichnutím vidličky do chápadla. 2ks cibule 4ks bobkového listu 2 strúčiky cesnaku 3. krok Uvarenú chobotnicu vyberieme z hrnca a nakrájame. Chápadla nakrájame na krúžky v závislosti od priemeru. V širšej časti na tenšie kolieska, v užšej, naopak, silnejšie. Hlava sa väčšinou nekonzumuje, pretože nie je zďaleka taká dobrá ako samotné chápadlá. Takto nakrájanú chobotnicu servírujeme priamo na drevenej doske bohato zasypanú mletou sladkou paprikou, ľahko osolenú a pokvapkanú olivovým olejom, spoločne s čerstvým bielym pečivom. V Španielsku ju tiež servírujú na plátkoch uvarených zemiakov. lyžica mletej sladkej papriky olivový olej extra virgin soľ
|