Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Špagety so slávkami a janovským pestom
Zoznam surovín:

extra panenský olivový olej
2–3 zväzky bazalky
2 strúčiky cesnaku
10 g píniových semien
15 g syra Pecorino Romano
15 g syra Parmigiano Reggiano
hrubá morská soľ
korenie
2 dcl suchého bieleho vína
300 g špagiet

Postup prípravy:

Bez sporu najznámejšou špecialitou talianskej Ligurie je „pesto alla genovese“ alebo „janovské pesto“. Rovnako tak, ako sa líšia názory na prísady, líši sa aj teória o správnom spôsobe prípravy. Je sporné či lístky bazalky pred prípravou oplachovať, taktiež či prísady spojiť mixérem alebo ručne v mažiari. Experti sú však vo dvoch bodoch rovnakého názoru. Záleží na kvalite bazalky a jemnosti olivového oleja. Skúste spojiť výnimočnú chuť čerstvého pesta so slávkami a špagetami. Budete prekvapení, ako k sebe všetko perfektne pasuje.
 
1. krok
Výrobu pesta začneme práve opláchnutím lístkov bazalky, ktoré necháme odkvapkať. Bazalku, cesnak, píniové semená a štipku hrubej morskej soli rozmixujeme alebo roztrieme v mažiari. Postupne primixujeme nastrúhané syry a vytvoríme hladkú pastu. Až nakoniec veľmi pomaly vmiešame olej. 
2–3 zväzky bazalky
1 strúčik cesnaku
10 g píniových semien
15 g syra Pecorino Romano
15 g syra Parmigiano Reggiano
2–3 lyžice extra panenského olivového oleja
hrubá morská soľ
 
2. krok
Mušle slávky očistíme a vložíme na 10-15 minút do vody s morskou soľou. Potom vodu zlejeme a otvorené slávky odstránime preč.
700 g mušlí slávok
hrubá morská soľ
 
3. krok
Nakrájame strúčik cesnaku na tenké plátky, ktoré necháme v hlbokej panvici s rovným dnom na olivovom oleji ľahko rozvoňať. Pridáme mušle slávky a po pol minúte prilejeme biele víno. Slávky si postupne rozhrnieme tak, aby nám vzniklo uprostred panvice miesto na neuvarené špagety, ktoré medzi slávky vložíme.  Postupne podľa potreby prilievame horúcu vodu, aby sme špagety mali stále ponorené. 
700 g mušlí slávok
extra panenský olivový olej
1 strúčik cesnaku
2 dcl suchého bieleho vína
300 g špagiet
 
4. krok
Podľa druhu špagiet, v našom prípade asi po 7 minútach, prestaneme vodu do panvice prilievať, pretože špagety sú už skoro hotové. V panvici došlo k úžasnému spojeniu. Šťava zo slávok sa prepojila so špagetami a vytvorili krásne hladkú omáčku, do ktorej v tejto fáze postupne pridávame vytvorené janovské pesto. Akonáhle máme všetko prepojené, môžeme ľahko dochutiť čerstvo namletým korením. Servírujeme do hlbokého taniera, podľa potreby pokvapkáme olivovým olejom. Nezabudnite, že slávky, ktoré sa tepelnou úpravou neotvorili tiež odstránime a nekonzumujeme.
3–4 lyžice janovského pesta
korenie
extra panenský olivový olej
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Grilovaný morský vlk s tekvicovým ragout
Pražma so smotanovo šalviovou omáčkou
Treska, koreňová zelenina, smotana, muškátový orech




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: