Špagety so slávkami a janovským pestom
Zoznam surovín:

extra panenský olivový olej
2-3 zväzky bazalky
2 strúčiky cesnaku
10g píniových semien
15g syra Pecorino Romano
15g syra Parmigiano Reggiano
hrubá morská soľ
korenie
2dcl suchého bieleho vína
300g špagiet

Postup prípravy:

Bez sporu najznámejšou špecialitou talianskej Ligurie je "pesto alla genovese" alebo "janovské pesto". Rovnako tak, ako sa líšia názory na prísady, líši sa aj teória o správnom spôsobe prípravy. Je sporné či lístky bazalky pred prípravou oplachovať, taktiež či prísady spojiť mixérem alebo ručne v mažiari. Experti sú však vo dvoch bodoch rovnakého názoru. Záleží na kvalite bazalky a jemnosti olivového oleja. Skúste spojiť výnimočnú chuť čerstvého pesta so slávkami a špagetami. Budete prekvapení, ako k sebe všetko perfektne pasuje.

1
Výrobu pesta začneme práve opláchnutím lístkov bazalky, ktoré necháme odkvapkať. Bazalku, cesnak, píniové semená a štipku hrubej morskej soli rozmixujeme alebo roztrieme v mažiari. Postupne primixujeme nastrúhané syry a vytvoríme hladkú pastu. Až nakoniec veľmi pomaly vmiešame olej. 
2-3 zväzky bazalky
1 strúčik cesnaku
10g píniových semien
15g syra Pecorino Romano
15g syra Parmigiano Reggiano
2-3 lyžice extra panenského olivového oleja
hrubá morská soľ

2
Mušle slávky očistíme a vložíme na 10-15 minút do vody s morskou soľou. Potom vodu zlejeme a otvorené slávky odstránime preč.
700g mušlí slávok
hrubá morská soľ

3
Nakrájame strúčik cesnaku na tenké plátky, ktoré necháme v hlbokej panvici s rovným dnom na olivovom oleji ľahko rozvoňať. Pridáme mušle slávky a po pol minúte prilejeme biele víno. Slávky si postupne rozhrnieme tak, aby nám vzniklo uprostred panvice miesto na neuvarené špagety, ktoré medzi slávky vložíme.  Postupne podľa potreby prilievame horúcu vodu, aby sme špagety mali stále ponorené. 
700g mušlí slávok
extra panenský olivový olej
1 strúčik cesnaku
2dcl suchého bieleho vína
300g špagiet

4
Podľa druhu špagiet, v našom prípade asi po 7 minútach, prestaneme vodu do panvice prilievať, pretože špagety sú už skoro hotové. V panvici došlo k úžasnému spojeniu. Šťava zo slávok sa prepojila so špagetami a vytvorili krásne hladkú omáčku, do ktorej v tejto fáze postupne pridávame vytvorené janovské pesto. Akonáhle máme všetko prepojené, môžeme ľahko dochutiť čerstvo namletým korením. Servírujeme do hlbokého taniera, podľa potreby pokvapkáme olivovým olejom. Nezabudnite, že slávky, ktoré sa tepelnou úpravou neotvorili tiež odstránime a nekonzumujeme.
3-4 lyžice janovského pesta
korenie
extra panenský olivový olej





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: