Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Pečená chobotnica so zeleninou
Zoznam surovín:

1ks chobotnice (2-3kg)
1kg zemiakov
2ks cibule
2ks papriky (rôzne druhy)
1 vetvička rozmarínu
zväzok hladkolistej petržlenovej vňate
6 strúčikov cesnaku
5ks cherry rajčín
2ks bobkového listu
2dcl bieleho suchého vína
olivový olej extra virgin
soľ a mleté čierne korenie


Postup prípravy:

Inšpirácia na pečenú chobotnicu pochádza jedine z dovolenky pri mori. Konkrétne zo strednej Dalmácie, kde medzi tradičné prípravy mäsa patrí pečenie pod pekou, čo je špeciálny hrniec obklopený žhavým popolom, v ktorom sa pečie spolu mäso so zeleninou, zemiakmi a korením. Sami sme sa museli presvedčiť, že sa dá chobotnica podobným spôsobom piecť aj v rúre… stačí len trpezlivosť a dostaví sa výnimočný výsledok. Nebojte sa siahnuť po mrazenej chobotnici, pretože mrazením chobotnica skrehne a nemusí sa búchať.

1
Chobotnicu väčšinou kúpite už očistenú, je však potrebné odrezať oči a zbaviť ju zobcovitej čeľusti.
1ks chobotnice (2-3kg) 

2
Chobotnicu dajte do hlbokého pekáča, ku ktorému máte aj veko a zalejte trochou olivového oleja. Pridajte biele víno, bobkový list, rozmarín, na štvrťky nakrájanú cibuľu, nahrubo nakrájanú papriku, cherry rajčiny prekrojené na polovicu a strúčiky cesnaku v šupke. Pekáč prikryjeme vekom a pečieme v rúre na 180°C.
2ks cibule
1 vetvička rozmarínu
5 strúčikov cesnaku
5ks cherry rajčín
2ks bobkového listu
2dcl bieleho suchého vína
olivový olej extra virgin

3
Po 40 minútach pečenia z pekáča odoberieme prebytočnú tekutinu. Zatiaľ si tekutinu uschováme pre prípad, že by bolo potrebné ju naopak ku koncu doplniť. Pekáč vrátime naspäť do rúry.
 
4
Po ďalších 20 minútach pridáme k chobotnici olúpané a nahrubo nakrájané zemiaky, ktoré premiešame vo vypečenej šťave a pečieme prikryté ďalších 60 minút.
1kg zemiakov
 
5
Teraz skontrolujeme, či je chobotnica dostatočne mäkká. Ak nie je, vráťte ju naspäť do rúry a pečte ďalších 15-20 minút. Dávajte pozor, aby sa nevyparila všetka lahodná šťava. Podľa potreby ju dolejte.
 
6
Akonáhle je chobotnica dostatočne mäkká, z pekáča dáme dolu veko a zmeníme program rúry na gril. Vrátime do rúry ešte asi na 5 minút, aby sa vytvorila na chobotnici aj na zemiakoch pod grilom chrumkavá kôrka.
 
7
Upečenú chobotnicu so zeleninou posypeme nasekaným cesnakom s hladkolistou petržlenovou vňaťou a poriadne pokvapkáme olivovým olejom. Chobotnicu osolíme a okoreníme až pri servírovaní podľa chuti.
1 strúčik cesnaku
zväzok hladkolistej petržlenovej vňate  
olivový olej extra virgin
soľ a mleté čierne korenie







NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: