Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Pečená chobotnica so zeleninou
Zoznam surovín:

1 ks chobotnice (2-3kg)
1 kg zemiakov
2 ks cibule
2 ks papriky (rôzne druhy)
1 vetvička rozmarínu
zväzok hladkolistej petržlenovej vňate
6 strúčikov cesnaku
5 ks cherry rajčín
2 ks bobkového listu
2 dcl bieleho suchého vína
olivový olej extra virgin
soľ a mleté čierne korenie
 

Postup prípravy:

Inšpirácia na pečenú chobotnicu pochádza jedine z dovolenky pri mori. Konkrétne zo strednej Dalmácie, kde medzi tradičné prípravy mäsa patrí pečenie pod pekou, čo je špeciálny hrniec obklopený žhavým popolom, v ktorom sa pečie spolu mäso so zeleninou, zemiakmi a korením. Sami sme sa museli presvedčiť, že sa dá chobotnica podobným spôsobom piecť aj v rúre… stačí len trpezlivosť a dostaví sa výnimočný výsledok. Nebojte sa siahnuť po mrazenej chobotnici, pretože mrazením chobotnica skrehne a nemusí sa búchať.
 
1. krok
Chobotnicu väčšinou kúpite už očistenú, je však potrebné odrezať oči a zbaviť ju zobcovitej čeľusti.
1 ks chobotnice (2–3 kg) 
 
2. krok
Chobotnicu dajte do hlbokého pekáča, ku ktorému máte aj veko a zalejte trochou olivového oleja. Pridajte biele víno, bobkový list, rozmarín, na štvrťky nakrájanú cibuľu, nahrubo nakrájanú papriku, cherry rajčiny prekrojené na polovicu a strúčiky cesnaku v šupke. Pekáč prikryjeme vekom a pečieme v rúre na 180°C.
2 ks cibule
1 vetvička rozmarínu
5 strúčikov cesnaku
5 ks cherry rajčín
2 ks bobkového listu
2 dcl bieleho suchého vína
olivový olej extra virgin
 
3. krok
Po 40 minútach pečenia z pekáča odoberieme prebytočnú tekutinu. Zatiaľ si tekutinu uschováme pre prípad, že by bolo potrebné ju naopak ku koncu doplniť. Pekáč vrátime naspäť do rúry.
 
4. krok
Po ďalších 20 minútach pridáme k chobotnici olúpané a nahrubo nakrájané zemiaky, ktoré premiešame vo vypečenej šťave a pečieme prikryté ďalších 60 minút.
1 kg zemiakov
 
5. krok
Teraz skontrolujeme, či je chobotnica dostatočne mäkká. Ak nie je, vráťte ju naspäť do rúry a pečte ďalších 15-20 minút. Dávajte pozor, aby sa nevyparila všetka lahodná šťava. Podľa potreby ju dolejte.
 
6. krok
Akonáhle je chobotnica dostatočne mäkká, z pekáča dáme dolu veko a zmeníme program rúry na gril. Vrátime do rúry ešte asi na 5 minút, aby sa vytvorila na chobotnici aj na zemiakoch pod grilom chrumkavá kôrka.
 
7. krok
Upečenú chobotnicu so zeleninou posypeme nasekaným cesnakom s hladkolistou petržlenovou vňaťou a poriadne pokvapkáme olivovým olejom. Chobotnicu osolíme a okoreníme až pri servírovaní podľa chuti.
1 strúčik cesnaku
zväzok hladkolistej petržlenovej vňate  
olivový olej extra virgin
soľ a mleté čierne korenie
 
 
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Treska tmavá v kôprovej strúhanke
Pražma, cibuľa, mäsový vývar, bylinky
Cestoviny, treska, kôpor, biele víno




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: