Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Pečená chobotnica so zeleninou
Zoznam surovín:

1ks chobotnice (2-3kg)
1kg zemiakov
2ks cibule
2ks papriky (rôzne druhy)
1 vetvička rozmarínu
zväzok hladkolistej petržlenovej vňate
6 strúčikov cesnaku
5ks cherry rajčín
2ks bobkového listu
2dcl bieleho suchého vína
olivový olej extra virgin
soľ a mleté čierne korenie


Postup prípravy:

Inšpirácia na pečenú chobotnicu pochádza jedine z dovolenky pri mori. Konkrétne zo strednej Dalmácie, kde medzi tradičné prípravy mäsa patrí pečenie pod pekou, čo je špeciálny hrniec obklopený žhavým popolom, v ktorom sa pečie spolu mäso so zeleninou, zemiakmi a korením. Sami sme sa museli presvedčiť, že sa dá chobotnica podobným spôsobom piecť aj v rúre… stačí len trpezlivosť a dostaví sa výnimočný výsledok. Nebojte sa siahnuť po mrazenej chobotnici, pretože mrazením chobotnica skrehne a nemusí sa búchať.

1. krok
Chobotnicu väčšinou kúpite už očistenú, je však potrebné odrezať oči a zbaviť ju zobcovitej čeľusti.
1ks chobotnice (2-3kg) 

2. krok
Chobotnicu dajte do hlbokého pekáča, ku ktorému máte aj veko a zalejte trochou olivového oleja. Pridajte biele víno, bobkový list, rozmarín, na štvrťky nakrájanú cibuľu, nahrubo nakrájanú papriku, cherry rajčiny prekrojené na polovicu a strúčiky cesnaku v šupke. Pekáč prikryjeme vekom a pečieme v rúre na 180°C.
2ks cibule
1 vetvička rozmarínu
5 strúčikov cesnaku
5ks cherry rajčín
2ks bobkového listu
2dcl bieleho suchého vína
olivový olej extra virgin

3. krok
Po 40 minútach pečenia z pekáča odoberieme prebytočnú tekutinu. Zatiaľ si tekutinu uschováme pre prípad, že by bolo potrebné ju naopak ku koncu doplniť. Pekáč vrátime naspäť do rúry.
 
4. krok
Po ďalších 20 minútach pridáme k chobotnici olúpané a nahrubo nakrájané zemiaky, ktoré premiešame vo vypečenej šťave a pečieme prikryté ďalších 60 minút.
1kg zemiakov
 
5. krok
Teraz skontrolujeme, či je chobotnica dostatočne mäkká. Ak nie je, vráťte ju naspäť do rúry a pečte ďalších 15-20 minút. Dávajte pozor, aby sa nevyparila všetka lahodná šťava. Podľa potreby ju dolejte.
 
6. krok
Akonáhle je chobotnica dostatočne mäkká, z pekáča dáme dolu veko a zmeníme program rúry na gril. Vrátime do rúry ešte asi na 5 minút, aby sa vytvorila na chobotnici aj na zemiakoch pod grilom chrumkavá kôrka.
 
7. krok
Upečenú chobotnicu so zeleninou posypeme nasekaným cesnakom s hladkolistou petržlenovou vňaťou a poriadne pokvapkáme olivovým olejom. Chobotnicu osolíme a okoreníme až pri servírovaní podľa chuti.
1 strúčik cesnaku
zväzok hladkolistej petržlenovej vňate  
olivový olej extra virgin
soľ a mleté čierne korenie




ĎALŠÍ RECEPTY

Plnené závitky z mečúňa
Makrely na grécky spôsob
Pečený pstruh na fenikli a hrášková kaša




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: