Postup prípravy:
V tomto recepte sme sa inšpirovali polievkou „laksa“, tradičným pokrmom, ktorý je rozšírený po celej juhovýchodnej Ázii. V Austrálii má táto korenistá polievka dokonca vlastný festival! Je to polievka sto chutí, existuje množstvo regionálnych a miestnych variácií. Základom je zvyčajne kurací vývar, ktorý sme v tomto recepte nahradili vývarom z hlavičiek a pancierov, ktoré nám zostanú po očistení kreviet. Odpad z kreviet je hotový poklad, ktorý by bolo škoda vyhodiť, najmä, keď je polievka z neho taká chutná! 1. krok Tigrie krevety nechajte cez noc rozmraziť v chladničke. Pri pomalom rozmrazovaní v chlade sa Vám krevety odvďačia lepšou chuťou aj konzistenciou. Rozmrazené krevety olúpte. Pre jednoduchšie čistenie môžete pancier nastrihnúť na bruchu, chvostíky ale zachovajte. Nezabudnite odstrániť črievko, ktoré sa nachádza v chrbtovej časti. Krevetu jemne narežte a špičkou noža črievko vytiahnite. Takto pripravené krevety odložte späť do chladu na neskôr. Panciere a hlavičky z kreviet zalejte studenou vodou, pridajte stonky koriandru, cibuľu nakrájanú na štvrťky a celé strúčiky cesnaku. Do vody tiež vložte asi 5 centimetrový kus citrónovej trávy, ktorý predtým preklepte tupou stranou noža, aby sa uvoľnila potrebná aróma. Vývar varte asi 30 minút a potom preceďte cez plátno. panciere a hlavičky z kreviet stonky koriandru 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 3. krok Rozohrejte sezamový a slnečnicový olej, pridajte nakrájanú jarnú cibuľku, cesnak, zázvor a kari pastu. Nechajte na strednom ohni niekoľko minút rozvoňať. Pridajte nakrájané cherry paradajky a počkajte, kým zmäknú. Všetko zalejte krevetovým vývarom. 1 lyžica sezamového oleja 1 lyžica slnečnicového oleja 4 jarné cibuľky 2 strúčiky cesnaku 2 cm zázvoru 2 lyžice panang kari pasty 8 cherry paradajok 1 liter vývaru z kreviet 4. krok Dochuťte polievku arašidovým maslom, rybou omáčkou, kokosovým mliekom a štipkou šafranu. Podľa potreby osoľte, pridajte trochu cukru a trošku limetkovej šťavy, tak aby bola polievka trochu kyslá aj mierne sladká. Do polievky dajte krevety a nechajte ich variť asi 10 minút do ružova. 1 lyžica arašidového masla 2 lyžičky rybej omáčky 500 ml kokosového mlieka šafran soľ, cukor, limetová šťava 12 ks očistených tygrích kreviet 5. krok Pripravte ryžové rezance podľa návodu. Polievku servírujte s rezancami, čerstvým koriandrom a klíčkami. Každý môže podľa chuti svoju polievku doladiť pár kvapkami limetkovej šťavy. ryžové rezance čerstvý koriander limetová šťava klíčky china rose
|