Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Thajská krevetová polievka
Zoznam surovín:

Na 4 porcie polievky potrebujeme:
1 lyžica sezamového oleja
1 lyžica slnečnicového oleja
4 jarné cibuľky
2 strúčiky cesnaku
2 cm zázvoru
2 lyžice žltej kari pasty
1 lyžička červenej papriky
8 cherry paradajok
1 liter vývaru z kreviet
1 lyžica arašidového masla
2 lyžičky rybej omáčky
500 ml kokosového mlieka
šafran
soľ, cukor, limetová šťava
ryžové rezance
čerstvý koriander
klíčky china rose
 
Suroviny na 1 liter vývaru z kreviet:
panciere a hlavičky z 12 ks tigrích kreviet
stonky koriandru
5 cm citrónovej trávy 
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
 

Postup prípravy:

V tomto recepte sme sa inšpirovali polievkou „laksa“, tradičným pokrmom, ktorý je rozšírený po celej juhovýchodnej Ázii. V Austrálii má táto korenistá polievka dokonca vlastný festival! Je to polievka sto chutí, existuje množstvo regionálnych a miestnych variácií. Základom je zvyčajne kurací vývar, ktorý sme v tomto recepte nahradili vývarom z hlavičiek a pancierov, ktoré nám zostanú po očistení kreviet. Odpad z kreviet je hotový poklad, ktorý by bolo škoda vyhodiť, najmä, keď je polievka z neho taká chutná!
 
1. krok
Tigrie krevety nechajte cez noc rozmraziť v chladničke. Pri pomalom rozmrazovaní v chlade sa Vám krevety odvďačia lepšou chuťou aj konzistenciou. Rozmrazené krevety olúpte. Pre jednoduchšie čistenie môžete pancier nastrihnúť na bruchu, chvostíky ale zachovajte. Nezabudnite odstrániť črievko, ktoré sa nachádza v chrbtovej časti. Krevetu jemne narežte a špičkou noža črievko vytiahnite. Takto pripravené krevety odložte späť do chladu na neskôr.
12 ks kreviet
 
2. krok
Panciere a hlavičky z kreviet zalejte studenou vodou, pridajte stonky koriandru, cibuľu nakrájanú na štvrťky a celé strúčiky cesnaku. Do vody tiež vložte asi 5 centimetrový kus citrónovej trávy, ktorý predtým preklepte tupou stranou noža, aby sa uvoľnila potrebná aróma. Vývar varte asi 30 minút a potom preceďte cez plátno.
panciere a hlavičky z kreviet
stonky koriandru
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
 
3. krok
Rozohrejte sezamový a slnečnicový olej, pridajte nakrájanú jarnú cibuľku, cesnak, zázvor a kari pastu. Nechajte na strednom ohni niekoľko minút rozvoňať. Pridajte nakrájané cherry paradajky a počkajte, kým zmäknú. Všetko zalejte krevetovým vývarom.
1 lyžica sezamového oleja
1 lyžica slnečnicového oleja
4 jarné cibuľky
2 strúčiky cesnaku
2 cm zázvoru
2 lyžice panang kari pasty
8 cherry paradajok
1 liter vývaru z kreviet
 
4. krok
Dochuťte polievku arašidovým maslom, rybou omáčkou, kokosovým mliekom a štipkou šafranu. Podľa potreby osoľte, pridajte trochu cukru a trošku limetkovej šťavy, tak aby bola polievka trochu kyslá aj mierne sladká. Do polievky dajte krevety a nechajte ich variť asi 10 minút do ružova. 
1 lyžica arašidového masla
2 lyžičky rybej omáčky
500 ml kokosového mlieka
šafran
soľ, cukor, limetová šťava
12 ks očistených tygrích kreviet 
 
5. krok
Pripravte ryžové rezance podľa návodu. Polievku servírujte s rezancami, čerstvým koriandrom a klíčkami. Každý môže podľa chuti svoju polievku doladiť pár kvapkami limetkovej šťavy. 
ryžové rezance
čerstvý koriander
limetová šťava
klíčky china rose
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Zubáč s omáčkou zo zemiakových šupiek
Mušle sv. Jakuba s pomarančom z Havaja
Sendvič s údeným lososom a smotanovo-horčicovým dresingom




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: