Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Pečený jeseter so šošovicou Beluga a orechovým glazé
Zoznam surovín:

Šošovica Beluga (suroviny pre 2 osoby):
olivový olej
30 g slaniny 
1 malá cibuľa
2 strúčiky cesnaku
30 g mrkvy
30 g zeleru
100 ml bieleho vína
125 g drobnej čiernej šošovice Beluga
250 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
1 bobkový list
tymián
1 lyžička sójovej omáčky Tamari
soľ, korenie
 
Jeseter (suroviny pre 2 osoby):
2 podkovy z jesetera
olivový olej
tymián 
soľ
korenie
 
Orechové glazé (suroviny pre 2 osoby):
100 ml hnedého masla
1 šalotka
2 lyžice vlašských orechov
citrónová šťava
soľ
korenie

Postup prípravy:

Dopriať si skutočný kulinársky zážitok je v dnešnej dobe obtiažnejšie ako inokedy. S týmto slávnostným receptom nešliapnete vedľa a doma vytvoríte zážitok hodný luxusnej reštaurácie. Steak z ušľachtilého jesetera, šťavnatého a plného vône, drobné čierne korálky šošovice Beluga s jemnou orieškovou chuťou pripomínajúcou čierny kaviár, a aromatická omáčka z hnedého masla s orechami môže byť delikátnou alternatívou ku klasickému vianočnému menu. Šošovica sa podávala tradične už za mladých čias našich babičiek a používala sa nielen na Nový rok na privolanie bohatstva. Čierna šošovica má navyše tú výhodu, že sa nemusí namáčať, nenadúva a dá sa pripravovať podobne ako rizoto. O rybe v tvare podkovy sa zase verí, že prináša šťastie do domu. Pri jeseterovi sa (narozdiel od kapra) nemusíte báť, že sa vám kosti zapichnú do krku, v jeho steaku nájdete iba chrupavku, ktorá sa dá ľahko odstrániť. Kožu jesetera, ktorá sa neje, je vhodné počas pečenia ponechať, dodá mäsu chuť a steak sa nebude rozpadávať. 

 
1. krok
Rozohrejte si olej a pridajte nadrobno nakrájanú slaninu. Asi po troch minútach prisypte najemno nakrájanú cibuľu, cesnak, a na malé kocky nakrájanú mrkvu so zelerom. Znížte plameň a orestujte, až kým nebude zelenina mäkká na skus. Podlejte vínom a alkohol nechajte odpariť.
olivový olej
30 g slaniny 
1 malá cibuľa
2 strúčiky cesnaku
30 g mrkvy
30 g zeleru
100 ml bílého vína
 
2. krok
Do hotovej zeleninovej zmesi pridajte prepláchnutú čiernu šošovicu, zalejte vývarom, pridajte tymián a bobkový list, a varte asi pol hodinu, dokým šošovica nebude mäkká. Na záver dochuťte lyžičkou sójovej omáčky Tamari, soľou a korením. 
125 g drobnej čiernej šošovice 
250 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
1 bobkový list
tymián
1 lyžička sójovej omáčky Tamari
soľ
korenie
 
3. krok
Pripravte si omáčku. Na hnedom masle orestujte šalotku a nasekané vlašské orechy. Osoľte, okoreňte a pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy.
100 ml hnedého masla
1 šalotka
2 lyžica vlašských orechov
citrónová šťava
soľ
korenie
 
4. krok
Podkovy z jesetera dochuťte soľou, korením a tymiánom, a položte na dobre rozpálenú panvicu. Opekajte asi 4 minúty z každej strany, potom ich nechajte dopiecť v rúre vyhriatej na 200 °C ďalších 5 až 8 minút, dokým nie je mäso priehľadné. 
olivový olej
2 podkovy z jesetera
tymián 
soľ
korenie
 
 
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Ustrice so sviežim dipom
Mušle vongole so šafránovou omáčkou
Grilovaná chobotnica s fazuľovým pyré




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: