Postup prípravy:
Dopriať si skutočný kulinársky zážitok je v dnešnej dobe obtiažnejšie ako inokedy. S týmto slávnostným receptom nešliapnete vedľa a doma vytvoríte zážitok hodný luxusnej reštaurácie. Steak z ušľachtilého jesetera, šťavnatého a plného vône, drobné čierne korálky šošovice Beluga s jemnou orieškovou chuťou pripomínajúcou čierny kaviár, a aromatická omáčka z hnedého masla s orechami môže byť delikátnou alternatívou ku klasickému vianočnému menu. Šošovica sa podávala tradične už za mladých čias našich babičiek a používala sa nielen na Nový rok na privolanie bohatstva. Čierna šošovica má navyše tú výhodu, že sa nemusí namáčať, nenadúva a dá sa pripravovať podobne ako rizoto. O rybe v tvare podkovy sa zase verí, že prináša šťastie do domu. Pri jeseterovi sa (narozdiel od kapra) nemusíte báť, že sa vám kosti zapichnú do krku, v jeho steaku nájdete iba chrupavku, ktorá sa dá ľahko odstrániť. Kožu jesetera, ktorá sa neje, je vhodné počas pečenia ponechať, dodá mäsu chuť a steak sa nebude rozpadávať. 1. krok Rozohrejte si olej a pridajte nadrobno nakrájanú slaninu. Asi po troch minútach prisypte najemno nakrájanú cibuľu, cesnak, a na malé kocky nakrájanú mrkvu so zelerom. Znížte plameň a orestujte, až kým nebude zelenina mäkká na skus. Podlejte vínom a alkohol nechajte odpariť. olivový olej 30 g slaniny 1 malá cibuľa 2 strúčiky cesnaku 30 g mrkvy 30 g zeleru 100 ml bílého vína 2. krok Do hotovej zeleninovej zmesi pridajte prepláchnutú čiernu šošovicu, zalejte vývarom, pridajte tymián a bobkový list, a varte asi pol hodinu, dokým šošovica nebude mäkká. Na záver dochuťte lyžičkou sójovej omáčky Tamari, soľou a korením. 125 g drobnej čiernej šošovice 250 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru 1 bobkový list tymián 1 lyžička sójovej omáčky Tamari soľ korenie 3. krok Pripravte si omáčku. Na hnedom masle orestujte šalotku a nasekané vlašské orechy. Osoľte, okoreňte a pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy. 100 ml hnedého masla 1 šalotka 2 lyžica vlašských orechov citrónová šťava soľ korenie 4. krok Podkovy z jesetera dochuťte soľou, korením a tymiánom, a položte na dobre rozpálenú panvicu. Opekajte asi 4 minúty z každej strany, potom ich nechajte dopiecť v rúre vyhriatej na 200 °C ďalších 5 až 8 minút, dokým nie je mäso priehľadné. olivový olej 2 podkovy z jesetera tymián soľ korenie
|