Postup prípravy:
K príjemným okamihom pri návšteve prímorských oblastí Chorvátska jednoznačne patrí ich kuchyňa s čerstvými rybami a morskými plodmi. Medzi tie najtradičnejšie jedlá patria bezosporu “Lignje na žaru”, teda grilované kalamáre. 1. krok Do nádoby s olivovým olejom a citrónovou šťavou vložíme očistené a dobre osušené kalamáre. Necháme ich asi polhodinu až hodinu marinovať. 250 g kalamárov (očistených) 50 ml olivového oleja extra virgin ½ citróna 2. krok V miske dobre premiešame nasekaný hladkolistý petržlen s roztlačeným cesnakom a šťavou z druhej polovice citróna. olivový olej extra virgin lyžica nasekaného hladkolistého petržlenu ½ citróna 1 strúčik cesnaku 3. krok Kalamáre poukladáme na rozpálený gril potretý tukom. Pokiaľ máme naozaj malé kalamáre, okolo 10 cm, je lepšie zvoliť menší plameň. Najprv grilujeme telá (tuby) asi tak 3 minúty z každej strany (pri veľkosti kalamárov cca 20-25cm). Akonáhle kalamáre otočíme, na gril pridáme aj chápadlá, ktorým budú stačiť celkom 3 minúty. Kalamáre môžeme v priebehu grilovania potierať pripravenou zmesou. Servírujeme na rozohriatom tanieri preliate zbytkom zmesi na potieranie. Ako prílohu odporúčame biely chlieb alebo zemiakové hranolky. tuk na potretie grilu
|