Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Grilovaný špíz z tuniaka s ančovičkovým pestom
Zoznam surovín:

250 g tuniaka žltoplutvého (steak)
1 citrón
1dcl suchého bieleho vína
1 vetvička rozmarínu
1 strúčik cesnaku
olivový olej extra virgin
konzerva ančovičiek v oleji
50 g zelených fazuliek (čerstvých)
2 stredné zemiaky
1 list rímskeho šalátu
1 stredná paradajka
50 g šalátovej uhorky (čerstvej)
4–6 čiernych olív
1 lyžica dijónskej horčice
1 lyžica červeného vínneho octu
štipka cukru (kryštálového)
1 vajce
tuk na potretie grilu
soľ a korenie

Postup prípravy:

Tentokrát sme sa vydali pre tipy na prípravu až na Sicíliu, kde na grile pripravujú marinované steaky z tuniaka potreté pastou z ančovičiek. Je pravda, že marinovanie rýb nie je úplne obvyklé. Pri tomto recepte to však bola správna voľba. Prišlo nám veľmi zaujímavé tuniaka napichať na špíz, ľahko ho pretiahnuť grilom a doplniť túto lahôdku šalátom zo zelených fazuliek, ktorý bezosporu pripomína dnes už svetoznámy šalát z Nice. Tuniak totiž do šalátu „Nicoise“ jednoznačne patrí.
 
1. krok
Začneme marinádou, ktorá perfektne pripraví tuniaka na gril. Steak z tuniaka nakrájame na veľké kocky (4x4cm). V nádobe zmiešame víno, olivový olej (asi 0,5dcl) s nasekaným rozmarínom a pretlačeným cesnakom. Kusy tuniaka okoreníme a vložíme do marinády. V chladničke marinujeme aspoň 3 hodiny.
250 g tuniaka žltoplutvého (steak)
1 citrón
1 dcl suchého bieleho vína
1 vetvička rozmarínu
1 strúčik cesnaku
olivový olej extra virgin
korenie
 
2. krok
Zemiaky v šupke uvaríme do mäkka a necháme ich vychladnúť. Zelené fazuľky na koncoch dočistíme (konce ľahko odkrojíme) a krátko ich sparíme vo vriacej vode. Hneď po vytiahnutí z vody dáme fazuľky schladiť do ľadovej vody s ľadom, aby si zachovali krásnu zelenú farbu. Fazuľky nakrájame na asi 5cm velké kusy a zemiaky na plátky alebo mesiačiky. Paradajku zbavíme jadrovníkov a nakrájame na rezance. To isté urobíme aj so šalátovou uhorkou. List rímskeho šalátu narežeme alebo natrháme na menšie kusy. Pripravenú zeleninu vložíme do misy spoločne s olivami. Nesmieme ešte zabudnúť uvariť jedno vajce natvrdo, ktoré po vychladnutí olúpeme a nakrájame na štvrťky.
50 g zelených fazuliek (čerstvých)
2 stredné zemiaky
1 list rímskeho šalátu
1 stredná paradajka
50 g šalátovej uhorky (čerstvej)
4–6 čiernych olív
1 vajce
 
3. krok
Dressing pripravíme spojením dijónskej horčice s vínnym octom a olivovým olejom. Premiešame, dochutíme cukrom, korením a soľou. Šalát  s dressingom následne dobre premiešame.
1 lyžica dijónskej horčice
1 lyžica červeného vínneho octu
štipka cukru (kryštálového)
1 lyžica olivového oleja extra virgin
soľ a korenie
 
4. krok
Blížime sa skoro do finále. Pred samotným grilovaním je však potrebné pripraviť ešte ančovičkové pesto, ktoré je naozaj veľmi jednoduché. Na menšej panvici necháme na lyžici olivového oleja rozpustiť asi 3-4 filety ančovičiek. Zmes premiestnime do mažiara a roztlačíme do hladkej pasty.
konzerva ančovičiek v oleji
1 lyžica olivového oleja extra virgin
 
5. krok
Finále je tu. Tuniaka, ktorého sme marinovali v pripravenej zmesi, necháme chvíľu vyrovnať na izbovú teplotu, aby pri grilovaní neprišlo k úplnému teplotnému šoku. Tuniaky sú považované za teplokrvné ryby, takže si to môžeme dovoliť. Kúsky napicháme na špíz. Každý kúsok preložíme plátkom citróna. Na začiatku a na konci špízu by malo byť mäso (špíz bude lepšie držať). Uhlíky pod grilom dobre rozpálime (asi na 250-300°C). Na rošt potretý olivovým olejom alebo iným tukom položíme pripravený špíz. Grilujeme veľmi krátko. Z každej strany asi 1 minútu. V strede mäsa je nutné zachovať šťavnatosť. Mäso by malo byť vstrede takmer surové, len prehriate.
1 citrón
 
6. krok
Na tanier naložíme šalát s dressingom a dozdobíme ho štvrťkami uvareného vajíčka. Cez šalát rozprestrieme grilovaný špíz z tuniaka potretý ančovičkovým pestom. Vzhľadom k tomu, že ančovičky sú dostatočne slané, tuniaka nie je nutné počas celej doby prípravy soliť.
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Grilované kalmáre
Špagety so slávkami a janovským pestom
Grilovaný mečúň s rozmarínovým dresingom




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: