Postup prípravy:
Tentokrát sme sa vydali pre tipy na prípravu až na Sicíliu, kde na grile pripravujú marinované steaky z tuniaka potreté pastou z ančovičiek. Je pravda, že marinovanie rýb nie je úplne obvyklé. Pri tomto recepte to však bola správna voľba. Prišlo nám veľmi zaujímavé tuniaka napichať na špíz, ľahko ho pretiahnuť grilom a doplniť túto lahôdku šalátom zo zelených fazuliek, ktorý bezosporu pripomína dnes už svetoznámy šalát z Nice. Tuniak totiž do šalátu „Nicoise“ jednoznačne patrí.
1 Začneme marinádou, ktorá perfektne pripraví tuniaka na gril. Steak z tuniaka nakrájame na veľké kocky (4x4cm). V nádobe zmiešame víno, olivový olej (asi 0,5dcl) s nasekaným rozmarínom a pretlačeným cesnakom. Kusy tuniaka okoreníme a vložíme do marinády. V chladničke marinujeme aspoň 3 hodiny. 250g tuniaka žltoplutvého (steak) 1 citrón 1dcl suchého bieleho vína 1 vetvička rozmarínu 1 strúčik cesnaku olivový olej extra virgin korenie
2 Zemiaky v šupke uvaríme do mäkka a necháme ich vychladnúť. Zelené fazuľky na koncoch dočistíme (konce ľahko odkrojíme) a krátko ich sparíme vo vriacej vode. Hneď po vytiahnutí z vody dáme fazuľky schladiť do ľadovej vody s ľadom, aby si zachovali krásnu zelenú farbu. Fazuľky nakrájame na asi 5cm velké kusy a zemiaky na plátky alebo mesiačiky. Paradajku zbavíme jadrovníkov a nakrájame na rezance. To isté urobíme aj so šalátovou uhorkou. List rímskeho šalátu narežeme alebo natrháme na menšie kusy. Pripravenú zeleninu vložíme do misy spoločne s olivami. Nesmieme ešte zabudnúť uvariť jedno vajce natvrdo, ktoré po vychladnutí olúpeme a nakrájame na štvrťky. 50g zelených fazuliek (čerstvých) 2 stredné zemiaky 1 list rímskeho šalátu 1 stredná paradajka 50g šalátovej uhorky (čerstvej) 4-6 čiernych olív 1 vajce
3 Dressing pripravíme spojením dijónskej horčice s vínnym octom a olivovým olejom. Premiešame, dochutíme cukrom, korením a soľou. Šalát s dressingom následne dobre premiešame. 1 lyžica dijónskej horčice 1 lyžica červeného vínneho octu štipka cukru (kryštálového) 1 lyžica olivového oleja extra virgin soľ a korenie
4 Blížime sa skoro do finále. Pred samotným grilovaním je však potrebné pripraviť ešte ančovičkové pesto, ktoré je naozaj veľmi jednoduché. Na menšej panvici necháme na lyžici olivového oleja rozpustiť asi 3-4 filety ančovičiek. Zmes premiestnime do mažiara a roztlačíme do hladkej pasty. konzerva ančovičiek v oleji 1 lyžica olivového oleja extra virgin
5 Finále je tu. Tuniaka, ktorého sme marinovali v pripravenej zmesi, necháme chvíľu vyrovnať na izbovú teplotu, aby pri grilovaní neprišlo k úplnému teplotnému šoku. Tuniaky sú považované za teplokrvné ryby, takže si to môžeme dovoliť. Kúsky napicháme na špíz. Každý kúsok preložíme plátkom citróna. Na začiatku a na konci špízu by malo byť mäso (špíz bude lepšie držať). Uhlíky pod grilom dobre rozpálime (asi na 250-300°C). Na rošt potretý olivovým olejom alebo iným tukom položíme pripravený špíz. Grilujeme veľmi krátko. Z každej strany asi 1 minútu. V strede mäsa je nutné zachovať šťavnatosť. Mäso by malo byť vstrede takmer surové, len prehriate. 1 citrón
6 Na tanier naložíme šalát s dressingom a dozdobíme ho štvrťkami uvareného vajíčka. Cez šalát rozprestrieme grilovaný špíz z tuniaka potretý ančovičkovým pestom. Vzhľadom k tomu, že ančovičky sú dostatočne slané, tuniaka nie je nutné počas celej doby prípravy soliť.
|