Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Grilovaný mečúň s bylinkovou salsou a bulgurovým šalátom
Zoznam surovín:

250 g mečúňa obyčajného (steak)
2 citróny (bez chemického ošetrenia)
1 lyžička sušeného oregana
zväzok hladkolistého petržlenu
1 čerstvá čili paprička
1 strúčik cesnaku
olivový olej extra virgin
2 stredné paradajky
½ čajového hrnčeka bulguru
1 menšia červená cibuľa
1 lyžička medu
rukola
tuk na potretie grilu
soľ a korenie
 

Postup prípravy:

„Swordfish“ alebo tiež mečiar či mečúň je vždy považovaný za ozajstnú rybársku trofej. Niet divu. Táto ryba často dosahuje váhy okolo 100 kg. Tento samotár živiaci sa menšími rybkami, ktoré pred konzumáciou usmrtí prudkým pohybom svojho meča, patrí chuťou svojho mäsa pripomínajúce teľacie k vyhľadávaným lahôdkam nielen v celom stredomorí, ale aj v tropických oblastiach, kde sa vyskytuje najčastejšie v hľbkach okolo 500 metrov. V podobe steakov je jeho mäso úplne bez kostí, ...čo viac si priať. V našom recepte sme poriadny šťavnatý steak doplnili ľahkým a zdravým šalátom z bulguru. 
 
1. krok
Prvé, do čoho sa pustíme je príprava bulgurového šalátu. Bulgur uvaríme podľa návodu na obale. Paradajky zbavíme jadier a nakrájame na rezance, červenú cibuľu na mesiačiky. V miske spojíme metličkou šťavu z jedného citróna s rovnakým množstvom olivového oleja a lyžičkou medu (podľa chuti môžeme medom dressing viac dosladiť). Bulgur (ideálne v izbovej teplote), paradajky, cibuľu a dressing spoločne premiešame, oslolíme, okoreníme a necháme ho zatiaľ bokom odležať. Rukolu zatiaľ nepridávame. Než všetko naservírujeme, mohla by nám v šaláte zvädnúť. 
2 stredné paradajky
½ čajového hrnčeka bulguru
1 menšia červená cibuľa
1 citrón (bez chemického ošetrenia)
olivový olej extra virgin
1 lyžička medu
soľ a korenie
 
2. krok
Salsu na steak pripravíme tak, že najprv metličkou spojíme šťavu z jedného citróna s asi rovnakým množstvom olivového oleja. Do zmesi primiešame nastrúhanú kôru z jedného citróna, nasekanú čili papričku (podľa chuti), lyžičku sušeného oregana, lyžicu nasekaného hladkolistého petržlenu a pretlačený cesnak (podľa chuti). 
1 citrón (bez chemického ošetrenia)
1 lžička sušeného oregana
zväzok hladkolistého petržlenu
1 čerstvú čili papričku
1 strúčik cesnaku
olivový olej extra virgin
 
3. krok
Uhlíky pod grilom dobre rozpálime (asi na 250–300 °C). Na rošt potretý olivovým olejom alebo iným tukom položíme pripravený steak z mečúňa, ktorý sme pred grilovaním ľahko potreli olivovým olejom, osolili a okorenili. Grilujeme veľmi krátko z každej strany (asi 1 minútu z každej strany, podľa toho ako máme steak vysoký), je nutné v strede steaku zachovať šťavnatosť. 
250 g mečúňa obyčajného (steak)
olivový olej extra virgin
soľ a korenie
tuk na potretie grilu
 
4. krok
Pred samotným servírovaním si do bulgurového šalátu ešte pridáme listy rukoly (asi tak hrsť na porciu). Šťavnatý steak preliaty bylinkovou salsou podávame na nahriatom tnieri spoločne so šalátom z bulguru. 
rukola
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Pražma so smotanovo šalviovou omáčkou
Indická pečená ryža s krevetami
Mušle sv. Jakuba, pomaranč, limetka, maslo




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: