Postup prípravy:
„Maischolle Finkenwerder Art“ alebo tiež „májová platesa na finkenwerdský spôsob“ je severonemecká klasika vďačí za svoj názov jednému jarnému mesiacu a jednému hamburskému okresu na južnom brehu Labe. Finkenwerder, pôvodne rybárska obec, ktorú postupom času pohltilo mesto Hamburg v histórii nevynikla len rybolovom, ale aj živočíšnou výrobou. Preto spojenie platesy so slaninou bolo pre túto oblasť doslova nevyhnutné. Okrem toho, že dospelé platesy sú v máji po trení už dostatočne zregenerované, tak aj tie mladé dosahujú optimálnu veľkosť. Preto v tomto období patrí platesa k vyhľadávaným lahôdkam. 1. krok Celú platesu si pripravíme tak, že odstrihneme všetky plutvy a odkrojíme hlavu. Takto pripravená platesa tvorí jednu ideálnu porciu. Umyjeme, osušíme a pokvapkáme ju citrónovou šťavou. 600 g platesy veľkej (celá ryba) 1 citrón 2. krok Slaninu nakrájame na kocky a cibuľu na mesiačiky. Na panvici rozpustíme maslo a začneme slaninu opekať. Po dvoch až troch minútach pridáme k slanine aj nakrájanú cibuľu. Všetko opečieme tak, aby cibuľa bola mäkká a len ľahko opečená. Dáme bokom do misky a zmiešame s nasekaným hladkolistým petržlenom. Ľahko osolíme a okoreníme. 100 g prerasteného špeku (slaniny) 1 veľká cibuľa zväzok hladkolistého petržlenu 30 g masla soľ a korenie 3. krok Platesu osolíme a okoreníme. Obalíme ju v hladkej múke. Do panvice po slanine a cibuli pridáme rastlinný olej a zbytok masla. Rozohrejeme a platesu opečieme z oboch strán tak, aby šlo mäso krásne od kosti. Je to zhruba 3-5 minút z každej strany. platesa veľká (kuchynská úprava) hladká múka rastlinný olej 70 g masla soľ a korenie 4. krok Na teplý tanier položíme opečenú platesu, cez ktorú poukladáme zmes slaniny, cibule a hladkolistého petržlenu. Odporúčame doplniť skorými varenými zemiakmi.
|