Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Platesa na finkenwerdský spôsob
Zoznam surovín:

600 g platesy veľkej (celá ryba)
100 g prerasteného špeku (slaniny)
1 veľká cibuľa
zväzok hladkolistého petržlenu
100 g masla
rastlinný olej
hladká múka
1 citrón
soľ a korenie
 

Postup prípravy:

„Maischolle Finkenwerder Art“ alebo tiež „májová platesa na finkenwerdský spôsob“ je severonemecká klasika vďačí za svoj názov jednému jarnému mesiacu a jednému hamburskému okresu na južnom brehu Labe. Finkenwerder, pôvodne rybárska obec, ktorú postupom času pohltilo mesto Hamburg v histórii nevynikla len rybolovom, ale aj živočíšnou výrobou. Preto spojenie platesy so slaninou bolo pre túto oblasť doslova nevyhnutné. Okrem toho, že dospelé platesy sú v máji po trení už dostatočne zregenerované, tak aj tie mladé dosahujú optimálnu veľkosť. Preto v tomto období patrí platesa k vyhľadávaným lahôdkam.
 
1. krok
Celú platesu si pripravíme tak, že odstrihneme všetky plutvy a odkrojíme hlavu. Takto pripravená platesa tvorí jednu ideálnu porciu. Umyjeme, osušíme a pokvapkáme ju citrónovou šťavou.
600 g platesy veľkej (celá ryba)
1 citrón
 
2. krok
Slaninu nakrájame na kocky a cibuľu na mesiačiky. Na panvici rozpustíme maslo a začneme slaninu opekať. Po dvoch až troch minútach pridáme k slanine aj nakrájanú cibuľu. Všetko opečieme tak, aby cibuľa bola mäkká a len ľahko opečená. Dáme bokom do misky a zmiešame s nasekaným hladkolistým petržlenom. Ľahko osolíme a okoreníme.
100 g prerasteného špeku (slaniny)
1 veľká cibuľa
zväzok hladkolistého petržlenu
30 g masla
soľ a korenie
 
3. krok
Platesu osolíme a okoreníme. Obalíme ju v hladkej múke. Do panvice po slanine a cibuli pridáme rastlinný olej a zbytok masla. Rozohrejeme a platesu opečieme z oboch strán tak, aby šlo mäso krásne od kosti. Je to zhruba 3-5 minút z každej strany.
platesa veľká (kuchynská úprava)
hladká múka
rastlinný olej
70 g masla
soľ a korenie
 
 
4. krok
Na teplý tanier položíme opečenú platesu, cez ktorú poukladáme zmes slaniny, cibule a hladkolistého petržlenu. Odporúčame doplniť skorými varenými zemiakmi.
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Treska SKREI s horčicovou omáčkou
Grilovaný pstruh na fenikli a pomarančoch
Mušle sv. Jakuba, pomaranč, limetka, maslo




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: