Platesa na finkenwerdský spôsob
Zoznam surovín:

600g platesy veľkej (celá ryba)
100g prerasteného špeku (slaniny)
1 veľká cibuľa
zväzok hladkolistého petržlenu
100g masla
rastlinný olej
hladká múka
1 citrón
soľ a korenie


Postup prípravy:

„Maischolle Finkenwerder Art“ alebo tiež „májová platesa na finkenwerdský spôsob“ je severonemecká klasika vďačí za svoj názov jednému jarnému mesiacu a jednému hamburskému okresu na južnom brehu Labe. Finkenwerder, pôvodne rybárska obec, ktorú postupom času pohltilo mesto Hamburg v histórii nevynikla len rybolovom, ale aj živočíšnou výrobou. Preto spojenie platesy so slaninou bolo pre túto oblasť doslova nevyhnutné. Okrem toho, že dospelé platesy sú v máji po trení už dostatočne zregenerované, tak aj tie mladé dosahujú optimálnu veľkosť. Preto v tomto období patrí platesa k vyhľadávaným lahôdkam.

1
Celú platesu si pripravíme tak, že odstrihneme všetky plutvy a odkrojíme hlavu. Takto pripravená platesa tvorí jednu ideálnu porciu. Umyjeme, osušíme a pokvapkáme ju citrónovou šťavou.
600g platesy veľkej (celá ryba)
1 citrón

2
Slaninu nakrájame na kocky a cibuľu na mesiačiky. Na panvici rozpustíme maslo a začneme slaninu opekať. Po dvoch až troch minútach pridáme k slanine aj nakrájanú cibuľu. Všetko opečieme tak, aby cibuľa bola mäkká a len ľahko opečená. Dáme bokom do misky a zmiešame s nasekaným hladkolistým petržlenom. Ľahko osolíme a okoreníme.
100g prerasteného špeku (slaniny)
1 veľká cibuľa
zväzok hladkolistého petržlenu
30g masla
soľ a korenie

3
Platesu osolíme a okoreníme. Obalíme ju v hladkej múke. Do panvice po slanine a cibuli pridáme rastlinný olej a zbytok masla. Rozohrejeme a platesu opečieme z oboch strán tak, aby šlo mäso krásne od kosti. Je to zhruba 3-5 minút z každej strany.
platesa veľká (kuchynská úprava)
hladká múka
rastlinný olej
70g masla
soľ a korenie


4
Na teplý tanier položíme opečenú platesu, cez ktorú poukladáme zmes slaniny, cibule a hladkolistého petržlenu. Odporúčame doplniť skorými varenými zemiakmi.





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: