Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Platesa na finkenwerdský spôsob
Zoznam surovín:

600g platesy veľkej (celá ryba)
100g prerasteného špeku (slaniny)
1 veľká cibuľa
zväzok hladkolistého petržlenu
100g masla
rastlinný olej
hladká múka
1 citrón
soľ a korenie


Postup prípravy:

„Maischolle Finkenwerder Art“ alebo tiež „májová platesa na finkenwerdský spôsob“ je severonemecká klasika vďačí za svoj názov jednému jarnému mesiacu a jednému hamburskému okresu na južnom brehu Labe. Finkenwerder, pôvodne rybárska obec, ktorú postupom času pohltilo mesto Hamburg v histórii nevynikla len rybolovom, ale aj živočíšnou výrobou. Preto spojenie platesy so slaninou bolo pre túto oblasť doslova nevyhnutné. Okrem toho, že dospelé platesy sú v máji po trení už dostatočne zregenerované, tak aj tie mladé dosahujú optimálnu veľkosť. Preto v tomto období patrí platesa k vyhľadávaným lahôdkam.

1. krok
Celú platesu si pripravíme tak, že odstrihneme všetky plutvy a odkrojíme hlavu. Takto pripravená platesa tvorí jednu ideálnu porciu. Umyjeme, osušíme a pokvapkáme ju citrónovou šťavou.
600g platesy veľkej (celá ryba)
1 citrón

2. krok
Slaninu nakrájame na kocky a cibuľu na mesiačiky. Na panvici rozpustíme maslo a začneme slaninu opekať. Po dvoch až troch minútach pridáme k slanine aj nakrájanú cibuľu. Všetko opečieme tak, aby cibuľa bola mäkká a len ľahko opečená. Dáme bokom do misky a zmiešame s nasekaným hladkolistým petržlenom. Ľahko osolíme a okoreníme.
100g prerasteného špeku (slaniny)
1 veľká cibuľa
zväzok hladkolistého petržlenu
30g masla
soľ a korenie

3. krok
Platesu osolíme a okoreníme. Obalíme ju v hladkej múke. Do panvice po slanine a cibuli pridáme rastlinný olej a zbytok masla. Rozohrejeme a platesu opečieme z oboch strán tak, aby šlo mäso krásne od kosti. Je to zhruba 3-5 minút z každej strany.
platesa veľká (kuchynská úprava)
hladká múka
rastlinný olej
70g masla
soľ a korenie


4. krok
Na teplý tanier položíme opečenú platesu, cez ktorú poukladáme zmes slaniny, cibule a hladkolistého petržlenu. Odporúčame doplniť skorými varenými zemiakmi.


ĎALŠÍ RECEPTY

Losos na karfiolovom kuskuse
Zubáč, slanina, špargľa, smotana
Špíz, losos, salsa verde




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: