Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Grilovaná pražma s tymiánom a „alioli“ omáčkou
Zoznam surovín:

500 g pražmy zlatej (celá vypitvaná ryba)
zväzok tymiánu
110 ml extra panenského olivového oleja
1 citrón
3 strúčiky cesnaku
soľ a korenie
 

Postup prípravy:

Grilovanie celých rýb je naozaj veľmi jednoduché. Štipku kuchárskeho umenia a tréningu však budeme potrebovať na prípravu alioli omáčky, ktorá bez pochýb tvorí základ španielskej kuchyne. Dnes je najmä medzi kataláncami táto omáčka neoddeliteľnou súčasťou väčšiny grilovaných rýb, najrôznejších rybích, ryžových a zeleninových pokrmov. Ako už samotný názov napovedá, pravá a pôvodná Alioli sa skladá naozaj len z all – cesnaku, i – a, oli – oleja s pridaním štipky soli a veľkej trpezlivosti s prípravou. Moderná gastronómia používa na spojenie žľtky a miesto mažiara a ručnej práce elektrický mixér.
 
1. krok
Začneme prípravou omáčky. V mažiari rozotrieme cesnak spoločne s ¼ lžičky soli do hladkej pasty. Ďalej trieme a pridávame postupne tenkým pramienkom olivový olej až vznikne rovnorodá omáčka. Naozaj to chvíľu trvá, než sa všetko spojí do správnej konzistencie, ale stojí to za to. Dochutíme citrónovou šťavou a môžeme podľa chuti ešte dosoliť.
3 strúčiky cesnaku
¼ lžičky soli
100 ml extra panenského olivového oleja
½ citróna
 
2. krok
Očistenú pražmu narežeme priečne aspoň na troch miestach z každej strany až  ku kosti. Rybu zvonka aj zvnútra osolíme a okoreníme, potrieme olivovým olejom a naplníme vetvičkami tymiánu a plátkami citróna. Tymiánom môžeme vyplniť aj zárezy.
500 g pražmy zlatej (celá vypitvaná ryba)
zväzok tymiánu
½ citróna
110 ml extra panenského olivového oleja
soľ a korenie
 
3. krok
Dobre rozpálime uhlíky pod grilom (asi na 250-300°C). Na rošt potretý olivovým olejom alebo iným tukom položíme pripravenú rybu a grilujeme ju z každej strany asi 5-7 minút. Rybu pri otáčaní ľahko odlepujeme kliešťami z grilu, pokiaľ sa sama bez potrhania nepustí. Či je ryba naozaj hotová sa presvedčíme tým, že ju skúsime potiahnuť za chrbtovú plutvu. Pokiaľ pôjde krásne vytiahnuť od chrbtice, znamená to, že je pražma naozaj dobre prepečená až ku kosti.
110 ml extra panenského olivového oleja
 
4. krok
Hotovú rybu servírujeme na rozohriatom tanieri spoločne s omáčkou alioli, ktorá grilovanú rybu perfektne doplní. Veľmi vhodnou prílohou môže byť šalát zo sezónnej zeleniny alebo pečené zemiaky. 
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Grilovaný mečúň s bylinkovou salsou a bulgurovým šalátom
Platesa, pecorino, strúhanka, petržlen
Sardinky, fenikel, čili, petržlen




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: