Postup prípravy:
Pevné a na chuť veľmi jemné mäso morského čerta je pre indické kari tou správnou voľbou. Potvrdiť to môže recept, ktorý pripravuje Alfred Prasad v reštaurácii Tamarind v londýnskej štvrti Mayfair. Potom, ako sme jeho recept s drobnou improvizáciou vyskúšali, už rozumieme, prečo sa stal vo veku dvadsiatich deviatich rokov najmladším indickým šéfkuchárom, ktorý získal Michelinskú hviezdu. Jeho kari je ozajstná topka. 1. krok Do hlbokej panvice s rovným dnom nalejeme olej tak, aby rovnomerne pokryl dno. Na miernom ohni olej zahrejeme a pridáme horčičné semienka. rastlinný olej 1 lyžička horčičných semien 2. krok Akonáhle začnú horčičné semienka praskať, pridáme semená senovky gréckej, listy kari, najemno nakrájanú cibuľu a približne jednu lyžicu nakrájaného zázvoru. Za občasného miešania restujeme na miernom ohni. ½ lyžičky semien senovky gréckej 4 listy kari zázvor 1 stredne veľká cibuľa 3. krok Keď cibuľa začne chytať zlatý odtieň, pridáme kurkumu, rímsku rascu, mletý koriander a mleté chilli. Všetko dobre premiešame, aby sa korenie spojilo so zmesou. Pridáme nakrájané paradajky a opäť dobre premiešame. Varíme približne 20 minút (zmes by mala zľahka bublať). Ak treba, zmes môžeme postupne riediť priliatím horúcej vody. ½ lyžičky kurkumy ½ lyžíčky mletého chilli 1 lyžička mletej rímskej rasce 1 lyžička mletého koriandru (semeno) 200 g krájaných paradajok v plechovke horúca voda 4. krok Filet čerta morského opláchneme, dobre osušíme a nakrájame na menšie kúsky (asi 3x3cm). Znížime teplotu na panvici a pridáme kúsky ryby, ľahko premiešame a necháme ju povariť v zmesi približne 2 minúty. 600 g čerta morského (filet bez kože) 5. krok Prilejeme kokosové mlieko, ktoré do kari zľahka vmiešame. Zmes osolíme podľa potreby a naposledy necháme krátko prejsť varom. Kari servírujeme s varenou ryžou, ktorú posypeme nasekanými listami koriandru. 100 ml kokosového mlieka soľ zväzok čerstvého koriandru (list)
|