Postup prípravy:
Dodnes sa vedú spory o tom, kto dal prvý grilovaný plátok mletého mäsa medzi rozkrojenú žemľu. Hovorí sa, že to boli námorníci pochádzajúcí z nemeckého prístavu Hamburg, ktorí touto úpravou mäsa uchvátili najprv Ameriku a tá následne svojimi verziami hamburgeru zbytok sveta. Inšpiráciu pre náš rybí burger sme nehľadali ani v Nemecku, ani v Amerike, ale úplne na druhej strane sveta. Jadro tvorí majonézový dresing z čínskej barbecue omáčky Hoisin, ktorá svojou mierne nasladlou chuťou v kombinácii s listami koriandru a šťavnatým burgerom z lososa dáva jasne najavo svoje ázijské korene. 1
Uhorku nakrájame na tenké plátky. Dobre sa plátkuje pomocou škrabky na zemiaky. V menšom hrnci si privedieme k varu vínny ocot, vodu, guličky korenia, soľ a cukor. Do vriaceho nálevu pridáme uhorky a polovicu červenej cibule nakrájanej na tenké mesiačiky. Stlmíme oheň, aby nálev len ľahko prebublával a varíme asi 4-5 minút. Potom precedíme uhorky s cibuľou. Vložíme ich do misky a premiešame s olejom a dosolíme podľa chuti. 1 šalátová uhorka 1/2 červenej cibule 1 dcl vínneho octa 0,7 l vody 10 guličiek farebného korenia 1 lyžica kryštálového cukru 1 lyžica soli 1 lyžica ryžového oleja
2. krok Do misky dáme majonézu, kyslú smotanu, omáčku hoisin a citrónovoú šťavu. Dobre premiešame, dosolíme a okoreníme podľa chuti. 4 lyžice majonézy 2 lyžice kyslej smotany 2 lyžice hoisin omáčky 1 citrón (šťava)
3. krok Filet lososa bez kože nasekáme najemno, pridáme jemne nasekanú druhú polovicu červenej cibule, nasekané kapary,kôru z citróna a sójovoú omáčku. Vmiešame jedno vajce a strúhanku. Osolíme a okoreníme. Rozdelíme na na štyri časti, z ktorých urobíme ploché burgre. Pokiaľ by sa nám burgre rozpadali, zmes vrátime na dosku a nožom posekáme na jemnejšiu štruktúru. 500 g lososa obyčajného (filet bez kože) červená cibuľa 1 lyžica kapár 1 citrón (kôra) 2 lyžice fermentovanej sójovej omáčky 1 vajce 2 lyžice strúhanky
4. krok Na suchej panvici si zľahka opečieme obe polovice rozkrojenej žemle a dáme ich bokom. 4 ks burgerovej žemle 5
Panvicu po žemliach očistíme a rozpálime na vysokú teplotu. Pridáme olej. Do panvice naskladáme pripravené burgre z lososa a opekáme z každej strany asi 1-2 minúty. 5 lyžíc ryžového oleja
6. krok Na spodný diel pripravenej žemle natrieme dostatočnú vrstvu omáčky. Položíme burger a pridáme uhorkový šalát.Všetko zavŕšime čerstvými listami koriandru. Priklopíme hornou polovicou žemle a prepichneme dreveným špízom, aby sa nám burger dobre jedol. zväzok koriandra
|