Postup prípravy:
Čerstvé sardinky sú často podceňovanou rybou, pritom patria medzi tie najzdravšie a k tomu sú na grile neprekonateľné. Majú pevné mäso a dostatok tuku, výsledkom prípravy sardiniek je šťavnaté mäso s chrumkavou kôrkou. Predtým, ako ich položíte na mriežku, im stačí venovať trochu pozornosti a hneď sa z nich stane skvelé party jedlo, ktoré vám doslova zmizí pod rukami. Pri ich príprave sme sa inšpirovali regiónom Baskicka, a tak v recepte hrajú prvé husle paprika, cesnak a petržlen. Najskôr si pripravte samotné sardinky. Zbavte ich hlavy a vnútorností a dobre prepláchnite pod tečúcou vodou. Potom si postupne každú sardinku samostatne položte na podložku na krájanie kožou nahor a pritlačte dolu po celej dĺžke chrbtice do tvaru motýlika. Otočte a vyberte chrbticu aj s chvostíkom. Malo by to ísť ľahko. Po tejto procedúre vám zostane krásny plátok mäsa. Nevadí, ak zostane aj pár kostičiek, sardinky ich majú tak drobné, že vám pri jedení nebudú prekážať. 10 ks sardiniek 2. krok Sardinky osoľte a okoreňte. Zmiešajte nadrobno nakrájaný cesnak, papriku, petržlen, olivový olej a trochu citrónovej šťavy a do vzniknutej marinády ryby naložte asi na hodinu. 2 strúčiky cesnaku 1 lyžička sladkej červenej papriky hrsť čerstvého petržlenu olivový olej citrónová šťava soľ mleté čierne korenie 3. krok Grilujte na dobre rozpálenom grile asi 2 minúty z každej strany. Pokiaľ máte možnosť gril prikryť, môžete sardinky grilovať len kožou nadol asi 3 minúty a potom ich z mriežky odstaviť. Servírujte s bagetkou či bielym chlebom.
|