Losos na ohni s krustou z byliniek a citrusov
Zoznam surovín:

1,4 kg lososa obyčajného (filet s kožou) 
50g rozpusteného masla 
2 citróny
1 pomaranč
zväzok byliniek (rozmarín, tymián, oregáno)
200g kyslej smotany
zväzok kôpru
hrubá soľ
mletá soľ
čierne korenie


Postup prípravy:

Inšpiráciou pre prípravu lososa na otvorenom ohni bol návrat ku koreňom samotného varenia s nádychom starej vikingskej kuchyne. Dôležitým prvkom je drevená masívna doska s kotviacimi prvkami, na ktorú by sa mal zmestiť celý filet lososa. My sme si kotvy vyrobili z nerezového roštu. Možno však použiť špicaté drevené kolíky, ktorými sa filet na niekoľkých miestach prebodne. Je to obdobné akoby ste filet k doske pribili klincami tak, aby sa na doske dobre udržal po celý čas prípravy.

1
Filet lososa položíme na drevenú dosku, osolíme a okoreníme. Pripevníme k doske. Dosku s lososom vložíme a pripevníme horizontálne vedľa ohniska. Skontrolujeme, či je oheň dostatočný. Teplo, ktoré ide od ohňa by malo byť tak silné, že pri lososovi neudržíme ruku. Plamene by však nemali zbytočne opaľovať dosku. Rybu možno priebežne otáčať, aby sa opekala rovnomerne. 
1,4kg lososa obyčejného (filet s kožou) 
hrubá soľ
čierne korenie 

2
Do menšej misky vložíme nastrúhanú kôru z jedného citróna a pomaranča spolu s vytlačenou šťavou, pridáme nasekané bylinky, topené maslo a všetko premiešame.
1 citrón 
1 pomaranč 
zväzok byliniek (rozmarín, tymián, oregáno)
50g rozpusteného masla 

3
Do misky s kyslou smotanou pridáme nasekaný kôpor a šťavu z jedného citróna. Podľa chuti osolíme a okoreníme, potom dobre premiešame. 
200g kyslej smotany 
1 citrón
zväzok kôpru 
mletá soľ
čierne korenie 

4
Zhruba po pol hodine, záleží však na sile ohňa, filet potrieme pripravenou marinádou s byliniek a citrusov a ešte na tri, štyri minúty filet vrátime späť k ohňu. Hotového lososa spoznáme ľahko pomocou vidličky. Mäso by sa malo ľahko oddeľovať od kože. Malo by však zostať krásne šťavnaté. 

5
Takto pripraveného lososa je najlepšie servírovať priamo na doske položenej uprostred stola spoločne s misou pečených zemiakov a kyslou smotanou s citrónovou šťavou a nasekaným kôprom.





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: