Postup prípravy:
Už v časoch fénických, rímskych a arabských, bol tuniak veľmi cenenou korisťou, čo mu zostalo dodnes. Je veľmi obľúbenou surovinou pre konzervárne. Často sa s ním stretávame na tanieri v podobe šťavnatého steaku. V surovom stave v podobe carpaccia a tataráku sa však objavuje málokedy a málokde. To, čo sa od tuniakového tataráku očakáva je jemná a lahodná chuť čerstvého mäsa. Dôležité je teda vybrať kvalitný kúsok ryby, ktorý skombinujeme len s malým množstvom surovín. Vytvoríme tak neodolateľné a ľahké predjedlo. My sme pre tento stredomorský recept našli inšpiráciu u známeho kuchára Emanuela Ridiho. Je to naozaj dokanalé. 1. krok Filet tuniaka nakrájame na kocočky veľkosti asi 0,5 cm. Zmes rôznych druhov olív nasekáme na menšie kúsky. Z paradajok odstránime stred so semenami a nakrájame ich na malé kúsky. K tuniakovi, olivám a paradajkám pridáme kapary a asi lyžičku nasekaných listov hladkolistého petržlenu. Všetko premiestnime na dosku a zľahka pokvapkáme olivovým olejom. Všetko nožom ľahko nasekáme tak, aby sa chute lepšie prepojili. Snažíme sa však zachovať dostatočnú hrubosť nasekania. Mäso tuniaka je naozaj veľmi jemné, nepotrebuje teda rozomlieť ako pri hovädzom tataráku. 300 g tuniaka žltoplutvého (filet) 2 lyžice kapár 30 g zmesi rôznych druhov olív bez kôstok 2 menšie paradajky zväzok hladkolistého petržlenu extra panenský olivový olej 2. krok Vytvorenú zmes ľahko dochutíme citrónovou šťavou. Osolíme a okoreníme. Tatarák vytvarujeme na tanier a podávame ho s opečeným bielym pečivom. 1 citrón soľ a korenie
|