Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Ustrice, to sú malé radosti na každý deň
5. február 2021 Autor: Kateřina Madaras Foto: T. Rada

Stelesnením jedinečného gurmánskeho pôžitku sú lahodné ustrice. Sprevádzajú ich legendy o afrodiziakálnych účinkoch, o ktorých vedeli svoje už francúzski panovníci aj ruskí cári, pretože sa ich nemohli nabažiť. Traduje sa, že Casanova zjedol na raňajky až 50 ustríc! Afrodiziakálne účinky ustríc dokonca potvrdili aj vedci. Tieto delikátne lastúrniky totiž obsahujú unikátne aminokyseliny, ktoré zvyšujú libido.

Niekto srká espresso, niekto ustricu

Človek by si myslel, že sú tieto lahodné mäkkýše výmyslom bonviánov. Nie je to tak. Zvyšky vyjedených lastúr sa našli už v prehistorických ľudských sídlach. Neskôr boli ustrice považované za pôstne jedlo. 

Pojedanie ustríc si nemusíte nechávať na slávnostné chvíle. Aj všedný deň môže byť plný pôžitkov. Trikrát do týždňa k nám na predajňu prichádza zásielka čerstvých ustríc. Pravidelne vám ponúkame výber ustríc od dvoch overených francúzskych dodávateľov: Saint Kerber Cancale a rodiny Geay. Sledujte náš Facebook, Instagram či aktuálnu ponuku na webe, kde nájdete tie najčerstvejšie informácie z nášho ľadu.



Vyladená chuť ustríc

Na chuti ustríc sa podieľa veľa faktorov. A to nielen miesto pôvodu a druh ustríc, ale tiež napríklad klimatické podmienky, slanosť morskej vody, planktón, ktorým sa ustrice živia. A dokonca aj dynamika prílivu a odlivu. Ustríc existuje vyše 50 druhov. U nás v MyFish môžete okúsiť ustricu jedlú a obrovskú. Poďme si ich trošku predstaviť: 

Ustrica jedlá (tiež belon, plate) má plochý tvar schránky. Mäso je hnedavé  a má výraznú kovovoslanú, orechovitú chuť. Chová sa pozdĺž atlantického pobrežia predovšetkým vo Francúzsku. Obvykle dorastá do dĺžky 5 až 12 centimetrov, ale sú aj také, ktoré majú aj 20 centimetrov. Tým sa hovorí „pied de cheval“ (konská noha) a ich predajná cena dosahuje závratných výšok. 

Ustrica obrovská (tiež hlboká alebo creuse) pôvodne pochádza z Tichomoria. Schránka je robustnejšia a nepravidelne ryhovaná. Je veľmi odolná, nekladie také  podmienky na teplotu a slanosť vody. Preto je ideálna pre chov v akvakultúrach. Mäso je nasladlej chuti, môže mať krémovosivé a zlatožlté sfarbenie. Farmy sa rozprestierajú na portugalskom pobreží. 



Ako na konzumáciu ustríc

Ako na otváranie ustríc poradí aj zaškolený personál v našej predajni, neváhajte sa opýtať. 
V ponuke máme aj pevný nožík s plastovou rúčkou, ktorý je ako stvorený pre otváranie ustríc tzv. cez zámok. Otvárania ustríc sa nemusíte báť, zvládnete to ľahko sami:

Cez zámok lastúry oddelíme nožom jej hornú časť. 
Mäso ustrice potom uvoľníme aj od spodnej lastúry. 
Potom už nič nebráni ustricovému hodovaniu. Sŕkanie je povolené.

Na internete nájdete aj nespočet videí, ktoré vám môžu s otváraním ustríc pomôcť. Pozrite sa napríklad na naše video "Ako otvoriť ustricu".



Ustrice sa výborne hodia ako predjedlo

Ustricu môžete vysrknúť len tak alebo ju ľahko pokvapkať šťavou z citróna či limetky. Kto sa chce s týmto pokrmom ešte trochu pomaznať, dá prednosť rôznym omáčkam. Ustrice ale výborne chutia aj varené, pošírované vo vlastnej šťave alebo gratinované v lastúre.V Severnej Amerike sa jedia pražené, údené alebo konzervované. V ázijských zemiach môžete natrafiť aj na ustrice sušené. Ázijským evergreenom je korenená ustricová omáčka, ktorá sa pridáva do rady tamojších pokrmov.

Kombinácia jemne nasekanej šalotky s červeným vínom a vínnym octom tvorí omáčku Mignonette, ktorá je bezpochýb tou najviac obľúbenou omáčkou v celej Európe. Budete prekvapení, ale táto ľahko štipľavá omáčka s nádychom červeného vína je veľmi ľahká. Odporúčame použiť naozaj kvalitné červené suché víno.

OMÁČKA MIGNONETTE NA USTRICE 

Pokiaľ milujete koriander, bude pre Vás táto omáčka, ktorá je populárna skôr na ázijskom kontinente než u nás v Európe, tou najlepšou voľbou pri konzumácii surových ustríc. Príprava Vám nezaberie viac, než päť minút.

KORIANDROVO-CESNAKOVÁ OMÁČKA NA USTRICE

Nie každý si trúfne jesť ustrice surové len s kvapkou citróna. Je však škoda pripraviť sa o ich blahodárne účinky na ľudské zdravie a nezažiť ich nezameniteľnú chuť. Vyskúšajte ustrice ugrilovať.

GRILOVANÉ USTRICE S BYLINKOVÝM MASLOM 


ĎALŠÍ ČLÁNKY





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: