Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Recept na romantiku: Dokonalé menu z rýb a morských plodov
13. február 2020 Autor: Kateřina Madaras Foto: T. Rada, P. M. Montes, S. Johnson

Ako je známe, láska ide cez žalúdok. Prekvapte svoju polovičku niečím špeciálnym a pripravte jej vychytané valentínske menu. Využite tie najčerstvejšie suroviny z morí a oceánov, vložte štipku lásky (kľudne aj viac) a rozohrajte romantickú symfóniu chutí a príbehov na tanieri.



Stelesnením jedinečného gurmánskeho pôžitku sú lahodné ustrice. Sprevádzajú ich legendy o afrodiziakálnych účinkoch, o ktorých vedeli svoje už francúzski panovníci aj ruskí cári, pretože sa ich nemohli nabažiť. Výborne sa hodia ako predjedlo. Rovnako dobre rozvinú chuťové bunky aj delikátne mušle sv. Jakuba, ktoré sú pradávnym symbolom pútnikov na slávnej Svätojakubskej ceste. 

Druhým chodom potom môže byť filet, steak či celá ryba. Vrchol svojej sezóny si v týchto dňoch užíva treska Skrei, známa aj pod prezývkou valentínska ryba. Je to tak preto, lebo celý svoj život trávi prípravou na 1000 km dlhú cestu z hlbín Barentsovho mora k pobrežiu severného Nórska, aby svoju dlhú púť zakončila rozmnožovacím rituálom trenia. U nás na pulte nájdete to najlepšie a najžiadanejšie z tresky, a to filet z chrbtovej časti (sviečkovú). 

Jednou z najchutnejších rýb, ktorú si môžete dopriať, je bezosporu mečúň. Chuťou pripomína skôr mladé hovädzie a nesmieme opomenúť, že mečúň je práve tou legendárnou rybou, s ktorou viedol boj Santiago v známej novele Starec a more. Hodí sa na rýchlu steakovú úpravu, ktorá vyzdvihne jeho chuť do nebeských výšin. 



Z celých rýb môžete vyskúšať napríklad exkluzívneho morského vlka. Už starí Rimania vyrážali s malou rybárskou loďou ďaleko od pobrežia, aby si potom mohli vychutnať jemnosť a typickú arómu skrývajúcu sa v morskom vlkovi. A keby ste sa chceli pustiť do sushi, s morským vlkom určite nešliapnete vedľa. Pre jeho biele a pevné mäso si ho pochvaľujú aj japonskí majstri sushi, ktorí z neho s obľubou pripravujú nigiri. 


Vyskúšajte naše osvedčené recepty a zostavte si menu podľa vašich potrieb a nálady. 



ĎALŠÍ ČLÁNKY





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: