Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Ako na grilovanie chobotnice?
28. september 2018 Autor: Kateřina Madaras Foto: Tomáš Rada, Boris Rada, Vincent Keiman

Diel siedmy

Chobotnici pred grilovaním doprajte poriadnu masáž

Na grilovanej chobotnici si môžete pochutnať kľudne aj teraz s blížiacou sa jeseňou alebo kedykoľvek inokedy, keď vás na ňu prepadne chuť. Jej výborné mäso je dostať po celý rok. Je to tým, že v strednej Európe zoženiete chobotnice buď mrazené alebo rozmrazované. S čerstvými sme sa zatiaľ vôbec nestretli. Nenechajte sa ale pomýliť, teploty pod bodom mrazu chobotniciam, narozdiel od jemného rybieho mäsa výborne pristanú. Vďaka procesu mrzenia mäso chobotníc skrehne a nie je tak gumové a tuhé.



V ponuke MyFish nájdete mrazené chobotnice. U iných predajcov môžete natrafiť na chobotnice rozmrazované. Pozor ale na to, aby ste v domienke, že kupujete čerstvú chobotnicu, tú rozmrazenú znova nedali do mrazničky. Stratila by na kvalite a ani jej chuť by nebola príliš lahodná. Ako pri všetkých mrazených produktoch, aj tu platí, že najlepšie je nechať mäso voľne povoliť cez noc v chladničke.



S čerstvou chobotnicou sa veľmi nemaznajte

Možno ste na dovolenke pri mori videli rybára, ako chobotnicu mláti o zem alebo o skalu. Možno ste túto scénu prešli s nechápavým pohľadom. Miestni však veľmi dobre vedia, čo robia. Po vylovení totiž chobotnica veľmi stuhne, a keby ste ju ihneď hodili do vriacej vody, chutila by ako gumená podrážka od topánky. 

Vďaka „natĺknutiu“ o skalu  mäso chobotnice pekne skrehne. Vy ale na čerstvú chobotnicu kľudne môžete použiť aj klasickú paličku na mäso. Alebo si dať s chobotnicou prácu ako Japonci, ktorí vraj každé chápadlo chobotnice masírujú bielou reďkovkou aspoň dvadsať tminút. Pokiaľ ale chobotnica prešla mrazom, tento rituál môžete s kľudným svedomím vynechať. 

Na štyri až šesť porcií hlavného jedla si pripravte chobotnicu vo váhe 2–3 kg. Je to ideálna veľkosť na gril. Chápadlá vám vďaka tomu nebudú prepadať mriežkou a ani sa veľmi nevysušia. Pamätajte, že tepelnou úpravou chobotnica stratí až polovicu svojej váhy.

Pár hodín v hrnci jej bude stačiť

Pred samotným grilovaním alebo inou prípravou je potrebné chobotnicu uvariť, aby bola mäkká. Niekto ju varí s koreňovou zeleninou a bielym vínom, ďalší pridáva ešte polovicu grepu aj s kôrou alebo pomaranč. Spôsobov a trikov je veľa. Chobotnicu môžete aj vopred marinovať v citrónovej šťave s olivovým olejom a až potom uvariť.

Chobotnicu varte pozvoľna. Mäso nechajte takzvane tiahnuť, ako keď robíte vývar. Dlhým, pomalým varením chobotnica vtiahne chuť použitých surovín. Po uvarení môžete chobotnicu nechať ešte 20 minút dôjsť vo vode. Záleží, koľko času máte. Na trojkilogramovú chobotnicu by mali stačiť 1-2 hodiny. Či je dostatočne uvarená, poznáte podľa toho, že ju prerežete aj tupou stranou noža.

A ide sa naporciovanie! 

Odkrojte hlavu a dajte preč tzv. „zobák“, ktorý je medzi chápadlami. Okrem tejto tvrdej časti chobotnice žiadne kosti nemaú. Zúžitkovať ju tak môžete naozaj celú. Niekto z chápadiel odstraňuje prísavky, ale my v MyFish ich na chobotnici máme radi. Bez nich by to jednoduchu nebolo ono. Pokiaľ chcete použiť hlavu, nakrájajte ju na tenké plátky.

Vieme, že už teraz sa vám  zbiehajú slinky. Nebuďte ale netrpezliví. Pred ďalšou tepelnou úpravou počkajte, pokiaľ uvarená chobotnica vychladne na izbovú teplotu. 



Grilovaním dostane chobotnica ďalší chuťový rozmer

Pred grilovaním sa dá chobotnica marinovať v rôznych marinádach. Keď pridáte med, na grile získa farbu a karamelovú kôrku. Určite ale potrite naporciovanú chobotnicu olejom, aby sa vám neprichytila na mriežku. Počas celej doby chobotnicu na grile strážte a otáčajte. Pprísavky a tenké konce chápadiel sa môžu ľahko pripáliť. Na grilovanie do zlatohneda úplne postačí päť až osem minút. Záleží na teplote grilu. 







Tip MyFish: Keď práve nemáte poruke gril, pripravte si chobotnicu na galícijský spôsob, tzv. „polpo la gallega“. 

Uvarenú chobotnicu nakrájajte na plátky, ktorými obložíte tanier alebo dosku. Bohato posypte údenou paprikou, osoľte morskou soľou a zalejte kvalitným olivovým olejom. Pokiaľ máte, pridajte aj varené zemiaky nakrájané na tenké plátky. Takto pripravená chobotnica je výborná ako predjedlo alebo tapas k dobrému vínu.


ĎALŠÍ ČLÁNKY





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: