Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Grilovaná chobotnica s fazuľovým pyré
Zoznam surovín:

2–3 kg mrazenej chobotnice (očistenej)
1 mrkva
½ buľvy zeleru
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
½ buľvy feniklu
0,2 l bieleho vína
2–3 bobkové listy
pár guličiek nového korenia
2 lyžice medu
0,05 l červeného vínneho octu
olivový olej extra virgin
1 čili paprička
1 pomaranč
600 g uvarených fazúľ z konzervy
0,2 l mlieka
tvrdý kraj z parmezánu
vetvička rozmarínu
maslo
2 červené papriky
tuk na potretie grilu
soľ a korenie
 

Postup prípravy:

Aj keď 2–3 kilová surová chobotnica pri varení stratí na objeme, bude určite v kombinácii s fazuľovým pyré a opečenou paprikou správnou voľbou  k vytvoreniu štyroch až šiestich porcií pre vás aj vašich hostí.
 
1. krok
Vo veľkom hrnci spoločne s koreňovou zeleninou, cibuľou, feniklom, cesnakom, bobkovým listom a novým korením privedieme ľahko osolenú vodu k varu. Potom pridáme biele víno. Do vývaru vložíme na dve sekundy rozmrazenú chobotnicu a ihneď ju vytiahneme. Tento proces opakujeme asi trikrát a potom chobotnicu necháme vo vývare. Varíme ju asi 45-60 minút, pokiaľ krásne nezmäkne. Vytiahneme ju z vývaru a necháme ju vychladnúť.
2–3 kg chobotnice
1 mrkva
½ buľvy zeleru
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
½ buľvy feniklu
0,2 l bieleho vína
2–3 bobkové listy
pár guličiek nového korenia
soľ
 
2. krok
V miske rozmiešame olivový olej spoločne s medom, šťavou z pomaranča, vínnym octom a nasekanou čili papričkou. Vychladnutú chobotnicu naporciujeme na jednotlivé chápadlá, nezabudneme odstrániť „zub“, ktorý je medzi nimi. Chápadlá vložíme aspoň na 30 minút do marinády.
2 lyžice medu
0,05 l červeného vínneho octu
0,1 l olivového oleja extra virgin
1 čili paprička
1 pomaranč
 
3. krok
Medzi tým , čo sa nám marinuje chobotnica, vložíme do hrnca fazule, ktoré sme pred tým precedili. Nálev z fazúľ si však necháme na neskoršie použitie. Fazule zalejeme asi tak do polovice mliekom a privedieme k varu. Pridáme vetvičku rozmarínu a kraj z parmezánu. Fazule prehrejeme a za stáleho miešania necháme mlieko zredukovať (trvá to zhruba 5 minút). Odstránime vetvičku rozmarínu, kraj z parmezánu a tyčovým mixérom vytvoríme hladké pyré. Pyré podľa potreby rozriedime nálevom z fazúľ. Na záver vmiešame lyžicu masla. Osolíme a okoreníme.
600 g uvarených fazúľ z konzervy
0,2 l  mlieka
tvrdý kraj z parmezánu
vetvička rozmarínu
maslo
soľ a korenie
 
4. krok
Papriku nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Na rozpálený gril potretý tukom vložíme papriku a marinované chápadlá z chobotnice. Grilujeme z každej strany, pokiaľ nie je paprika aj chobotnica pekne opečená. Chobotnicu môžeme párkrát potrieť marinádou. 
2 papriky
olivový olej extra virgin
tuk na potretie grilu
soľ a korenie
 
5. krok
Na rozohriaty tanier rozprestrieme fazuľové pyré, opečené papriky a grilované chápadlá z chobotnice. Ľahko pokvapkáme olivovým olejom a chobotnicu osolíme. 
olivový olej extra virgin
soľ
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Chobotnica na galicijský spôsob
Grilovaný morský vlk so zeleninou „escalivada“
Slávky, biele víno, petržlen, paradajka




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: