Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Grilovaná chobotnica so šalátom zo zemiakov a fazúľ
Zoznam surovín:

2–3 kg mrazenej chobotnice (očistenej)
1 mrkva
½ buľvy zeleru
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
½ grepu aj s kôrou
½ pomaranča aj s kôrou
0,2 l bieleho vína
2–3 bobkové listy
pár guliček nového korenia
1 citrón
2 lyžice medu
200 g uvarených fazúľ z konzervy 
4–5 stredných zemiakov
1 menšia červená cibuľa
3 stredné paradajky
zväzok hladkolistého petržlenu
1 malá cuketa
červený vínny ocot
olivový olej extra virgin
tuk na potretie grilu
soľ a korenie

Postup prípravy:

V tomto recepte sme spojili klasické ingrediencie na chobotnicový šalát. Chobotnicu sme však do šalátu priamo nezamiešali, ako to býva zvykom, ale prehnali sme ju dozlata dobre rozpáleným grilom. 
 
1. krok
Vo veľkom hrnci spoločne s koreňovou zeleninou, cibuľou citrusmi, cesnakom, bobkovým listom a novým korením privedieme ľahko osolenú vodu k varu. Potom pridáme biele víno. Do vývaru vložíme na dve sekundy rozmrazenú chobotnicu a ihneď ju vytiahneme. Tento proces opakujeme asi trikrát a potom chobotnicu necháme vo vývare. Varíme ju asi 45-60 minút, pokiaľ nezmäkne. Vytiahneme ju z vývaru a necháme ju vychladnúť.
2-3 kg chobotnice
1 mrkva
½ buľvy zeleru
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
½ grepu aj s kôrou
½ pomaranča aj s kôrou
0,2 l bieleho vína
2-3 bobkové listy
pár guličiek nového korenia
soľ
 
2. krok
V miske rozmiešame olivový olej spoločne s medom, šťavou z citróna a nasekaným cesnakom. Vychladnutú chobotnicu naporciujeme na jednotlivé chápadlá, nezabudneme odstrániť „zub“, ktorý je medzi nimi. Chápadlá vložíme na chvíľu do marinády.
2 lyžice medu
0,1 l olivového oleja extra virgin
1 citrón
2 strúčiky cesnaku
 
3. krok
Vychladnuté zemiaky uvarené v šupke olúpeme a nakrájame na kocky. Paradajky a cuketu nakrájame na podobne veľké kúsky. Cibuľu nakrájame nahrubo. Fazule precedíme a trošku nálevu si necháme bokom. Všetko v miske zmiešame dokopy. Trošku nálevu z fazúľ zmiešame s troškou olivového oleja a vínneho octu. Šalát prepojíme so zálievkou a primiešame nasekaný hladkolistý petržlen. Bude stačiť 1-2 lyžice. Šalát osolíme a okoreníme.
200 g uvarených fazúľ z konzervy
4-5 stredných zemiakov
1 menšia červená cibuľa
3 stredné paradajky
zväzok hladkolistého petržlenu
1 malá cuketa
červený vínny ocot
soľ a korenie
 
4. krok
Na rozpálený gril potretý tukom vložíme chápadlá z chobotnice. Grilujeme ich z každej strany, pokiaľ nie sú pekne opečené. Chobotnicu môžeme párkrát potrieť marinádou. 
tuk na potretie grilu
soľ a korenie
 
5. krok
Na tanier dáme pripravený šalát a grilované chápadla z chobotnice. Ľahko pokvapkáme olivovým olejom a chobotnicu osolíme. 
olivový olej extra virgin
soľ
 

ĎALŠÍ RECEPTY

Chobotnica na galicijský spôsob
Rybie karbonátky so zemiakovo-zelerovou kašou
Čert morský s parmskou šunkou a šalviou




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: