Grilovaná chobotnica so šalátom zo zemiakov a fazúľ
Zoznam surovín:

2-3 kg mrazenej chobotnice (očistenej)
1 mrkva
½ buľvy zeleru
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
½ grepu aj s kôrou
½ pomaranča aj s kôrou
0,2 l bieleho vína
2-3 bobkové listy
pár guliček nového korenia
1 citrón
2 lyžice medu
200 g uvarených fazúľ z konzervy 
4-5 stredných zemiakov
1 menšia červená cibuľa
3 stredné paradajky
zväzok hladkolistého petržlenu
1 malá cuketa
červený vínny ocot
olivový olej extra virgin
tuk na potretie grilu
soľ a korenie

Postup prípravy:

V tomto recepte sme spojili klasické ingrediencie na chobotnicový šalát. Chobotnicu sme však do šalátu priamo nezamiešali, ako to býva zvykom, ale prehnali sme ju dozlata dobre rozpáleným grilom. 

1
Vo veľkom hrnci spoločne s koreňovou zeleninou, cibuľou citrusmi, cesnakom, bobkovým listom a novým korením privedieme ľahko osolenú vodu k varu. Potom pridáme biele víno. Do vývaru vložíme na dve sekundy rozmrazenú chobotnicu a ihneď ju vytiahneme. Tento proces opakujeme asi trikrát a potom chobotnicu necháme vo vývare. Varíme ju asi 45-60 minút, pokiaľ nezmäkne. Vytiahneme ju z vývaru a necháme ju vychladnúť.
2-3 kg chobotnice
1 mrkva
½ buľvy zeleru
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
½ grepu aj s kôrou
½ pomaranča aj s kôrou
0,2 l bieleho vína
2-3 bobkové listy
pár guličiek nového korenia
soľ

2
V miske rozmiešame olivový olej spoločne s medom, šťavou z citróna a nasekaným cesnakom. Vychladnutú chobotnicu naporciujeme na jednotlivé chápadlá, nezabudneme odstrániť „zub“, ktorý je medzi nimi. Chápadlá vložíme na chvíľu do marinády.
2 lyžice medu
0,1 l olivového oleja extra virgin
1 citrón
2 strúčiky cesnaku

3
Vychladnuté zemiaky uvarené v šupke olúpeme a nakrájame na kocky. Paradajky a cuketu nakrájame na podobne veľké kúsky. Cibuľu nakrájame nahrubo. Fazule precedíme a trošku nálevu si necháme bokom. Všetko v miske zmiešame dokopy. Trošku nálevu z fazúľ zmiešame s troškou olivového oleja a vínneho octu. Šalát prepojíme so zálievkou a primiešame nasekaný hladkolistý petržlen. Bude stačiť 1-2 lyžice. Šalát osolíme a okoreníme.
200 g uvarených fazúľ z konzervy
4-5 stredných zemiakov
1 menšia červená cibuľa
3 stredné paradajky
zväzok hladkolistého petržlenu
1 malá cuketa
červený vínny ocot
soľ a korenie

4
Na rozpálený gril potretý tukom vložíme chápadlá z chobotnice. Grilujeme ich z každej strany, pokiaľ nie sú pekne opečené. Chobotnicu môžeme párkrát potrieť marinádou. 
tuk na potretie grilu
soľ a korenie

5
Na tanier dáme pripravený šalát a grilované chápadla z chobotnice. Ľahko pokvapkáme olivovým olejom a chobotnicu osolíme. 
olivový olej extra virgin
soľ





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: