Postup prípravy:
V tomto recepte sme spojili klasické ingrediencie na chobotnicový šalát. Chobotnicu sme však do šalátu priamo nezamiešali, ako to býva zvykom, ale prehnali sme ju dozlata dobre rozpáleným grilom. 1. krok Vo veľkom hrnci spoločne s koreňovou zeleninou, cibuľou citrusmi, cesnakom, bobkovým listom a novým korením privedieme ľahko osolenú vodu k varu. Potom pridáme biele víno. Do vývaru vložíme na dve sekundy rozmrazenú chobotnicu a ihneď ju vytiahneme. Tento proces opakujeme asi trikrát a potom chobotnicu necháme vo vývare. Varíme ju asi 45-60 minút, pokiaľ nezmäkne. Vytiahneme ju z vývaru a necháme ju vychladnúť. 2-3 kg chobotnice 1 mrkva ½ buľvy zeleru 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku ½ grepu aj s kôrou ½ pomaranča aj s kôrou 0,2 l bieleho vína 2-3 bobkové listy pár guličiek nového korenia soľ 2. krok V miske rozmiešame olivový olej spoločne s medom, šťavou z citróna a nasekaným cesnakom. Vychladnutú chobotnicu naporciujeme na jednotlivé chápadlá, nezabudneme odstrániť „zub“, ktorý je medzi nimi. Chápadlá vložíme na chvíľu do marinády. 2 lyžice medu 0,1 l olivového oleja extra virgin 1 citrón 2 strúčiky cesnaku 3. krok Vychladnuté zemiaky uvarené v šupke olúpeme a nakrájame na kocky. Paradajky a cuketu nakrájame na podobne veľké kúsky. Cibuľu nakrájame nahrubo. Fazule precedíme a trošku nálevu si necháme bokom. Všetko v miske zmiešame dokopy. Trošku nálevu z fazúľ zmiešame s troškou olivového oleja a vínneho octu. Šalát prepojíme so zálievkou a primiešame nasekaný hladkolistý petržlen. Bude stačiť 1-2 lyžice. Šalát osolíme a okoreníme. 200 g uvarených fazúľ z konzervy 4-5 stredných zemiakov 1 menšia červená cibuľa 3 stredné paradajky zväzok hladkolistého petržlenu 1 malá cuketa červený vínny ocot soľ a korenie 4. krok Na rozpálený gril potretý tukom vložíme chápadlá z chobotnice. Grilujeme ich z každej strany, pokiaľ nie sú pekne opečené. Chobotnicu môžeme párkrát potrieť marinádou. tuk na potretie grilu soľ a korenie 5. krok Na tanier dáme pripravený šalát a grilované chápadla z chobotnice. Ľahko pokvapkáme olivovým olejom a chobotnicu osolíme. olivový olej extra virgin soľ
|