Postup prípravy:
V tomto recepte sme spojili klasické ingrediencie na chobotnicový šalát. Chobotnicu sme však do šalátu priamo nezamiešali, ako to býva zvykom, ale prehnali sme ju dozlata dobre rozpáleným grilom.
1 Vo veľkom hrnci spoločne s koreňovou zeleninou, cibuľou citrusmi, cesnakom, bobkovým listom a novým korením privedieme ľahko osolenú vodu k varu. Potom pridáme biele víno. Do vývaru vložíme na dve sekundy rozmrazenú chobotnicu a ihneď ju vytiahneme. Tento proces opakujeme asi trikrát a potom chobotnicu necháme vo vývare. Varíme ju asi 45-60 minút, pokiaľ nezmäkne. Vytiahneme ju z vývaru a necháme ju vychladnúť. 2-3 kg chobotnice 1 mrkva ½ buľvy zeleru 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku ½ grepu aj s kôrou ½ pomaranča aj s kôrou 0,2 l bieleho vína 2-3 bobkové listy pár guličiek nového korenia soľ
2 V miske rozmiešame olivový olej spoločne s medom, šťavou z citróna a nasekaným cesnakom. Vychladnutú chobotnicu naporciujeme na jednotlivé chápadlá, nezabudneme odstrániť „zub“, ktorý je medzi nimi. Chápadlá vložíme na chvíľu do marinády. 2 lyžice medu 0,1 l olivového oleja extra virgin 1 citrón 2 strúčiky cesnaku
3 Vychladnuté zemiaky uvarené v šupke olúpeme a nakrájame na kocky. Paradajky a cuketu nakrájame na podobne veľké kúsky. Cibuľu nakrájame nahrubo. Fazule precedíme a trošku nálevu si necháme bokom. Všetko v miske zmiešame dokopy. Trošku nálevu z fazúľ zmiešame s troškou olivového oleja a vínneho octu. Šalát prepojíme so zálievkou a primiešame nasekaný hladkolistý petržlen. Bude stačiť 1-2 lyžice. Šalát osolíme a okoreníme. 200 g uvarených fazúľ z konzervy 4-5 stredných zemiakov 1 menšia červená cibuľa 3 stredné paradajky zväzok hladkolistého petržlenu 1 malá cuketa červený vínny ocot soľ a korenie
4 Na rozpálený gril potretý tukom vložíme chápadlá z chobotnice. Grilujeme ich z každej strany, pokiaľ nie sú pekne opečené. Chobotnicu môžeme párkrát potrieť marinádou. tuk na potretie grilu soľ a korenie
5 Na tanier dáme pripravený šalát a grilované chápadla z chobotnice. Ľahko pokvapkáme olivovým olejom a chobotnicu osolíme. olivový olej extra virgin soľ
|