Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Maďarský rybací guláš Halászlé
Zoznam surovín:

3 cibule
olej
1 veľká paradajka
2 biele papriky
3 polievkové lyžice mletej sladkej papriky
1 polievková lyžica mletej pálivej papriky
soľ
čierne korenie


Postup prípravy:

Halászlé je obľúbené sviatočné jedlo, ktoré sa zvyčajne podáva počas pôstu alebo na Štedrý večer. Guláš pôvodne pripravovali rybári v jednom kotli na otvorenom ohni pozdĺž riek Dunaj a Tisa z čerstvých rýb - zvyčajne z kapra, sumca, ostrieža alebo šťuky. Nezáleží ani tak na počte druhov, ako skôr na kombinácii dravých rýb a kapra, ktorá dodáva polievke hĺbku chuti. V rôznych oblastiach existujú aj varianty s kyslou smotanou alebo cestovinami. V našom recepte sme sa inšpirovali regiónom Szeged, kde je podľa nich najdôležitejšie vyvážiť pomer cibule, rýb a papriky. Dokonalou prílohou k halászlé je krajec bieleho chleba a, samozrejme, dobré maďarské víno.

1. krok
Z rýb odrežte hlavy a vyfiletujte ich. Z filetov kapra najprv odstráňte dlhé kosti hrudníka a potom odrežte časť s ypsilonovými kosťami. Nachádza sa pozdĺž filetu v jeho vyššej časti, kosti nájdete pomocou prstov, nakoľko z filetu mierne vyčnievajú. Stredové kosti zo zubáča vykrojíte pozdĺžnym rezom popri kostiach v tvare písmena V. Potom čisté filety rýb nakrájajte na menšie kúsky a vložte do chladničky, kým ich nebudete potrebovať.
celý kapor (2,5 kg)
zubáč (1,5 kg)

2. krok
Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažte na troche oleja do mäkka, potom pridajte asi 2 až 3 litre studenej vody.
3 cibule
olej

3. krok
Do vody vložte hlavy, chvosty, plutvy a kostry rýb, na ktorých ešte visia kúsky mäsa. Použiť môžete aj odrezanú časť filetu s ypsilonovými kosťami. Pridajte polovicu mletého korenia, celú štipľavú papriku a soľ. Rybací vývar varte na miernom ohni približne hodinu. Keď je vývar hotový, prelejte obsah hrnca cez cedidlo do iného hrnca a zatiaľ ho odložte. 
Uvarené kúsky mäsa odstráňte z kostí, hlavu, chvost a trup vyhoďte. Zvyšnú cibuľu a malé kúsky mäsa preceďte cez cedidlo do vyhradeného vývaru, čím sa polievka zahustí.
celý kapor (odrezky)
zubáč (odrezky)
1,5 polievkové lyžice mletej sladkej papriky
1 polievková lyžica mletej pálivej papriky
soľ
čierne korenie

4. krok
Nakoniec do hrnca s vývarom pridajte očistené a nakrájané paprikové struky, olúpané paradajky, druhú polovicu mletej papriky a pripravené filety.
1 veľká paradajka
2 biele papriky
1,5 polievkové lyžice mletej sladkej papriky
celý kapor (filety)
zubáč (filety)

5. krok
Znížte teplotu na minimum a varte približne 20 minút, kým mäso a zelenina nezmäknú. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
soľ
čierne korenie


ĎALŠÍ RECEPTY

Treska Skrei s fermentovaným zelerom
Grilovaná makrela so šalátom z červenej repy
Tigrie krevety, maslo, biele víno, rozmarín




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: