Postup prípravy:
Ryby a morské plody, vynikajúce sušené šunky, klobásy, mäso a zelenina, olivy všemožných odrôd, to je rozmanitosť Andalúzie, ktorá má asi všetko, na čo si len spomenie – Atlantický oceán, Stredozemné more, hory, nížiny, a dokonca aj piatu najväčšiu rieku Španielska, Guadalquivir. Aj napriek veľkému výberu rozmanitých druhov surovín sa andalúzska kuchyňa drží základných princípov s dôrazom práve na lokálnosť ingrediencií. V našom recepte použijeme suroviny typické pre tento španielsky región, a teda pstruha lososovitého, ktorého mäso vďaka zloženiu stravy získa lososové sfarbenie, a na slnku sušenú šunku z bieleho prasaťa domáceho, známu ako Jamón Serrano. Po porážke sa stehno prasaťa nasucho naloží do hrubej morskej soli a následne sa suší na vzduchu aspoň 12 mesiacov. Sušená šunka sa potom krája na tenké plátky a okrem tapas slúži aj ako aromatizujúca prísada do príkrmov. 1. krok Zmiešame mandle nasekané nahrubo, šalotku nakrájanú najemno, olivy nakrájané na plátky s jednou lyžicou nahrubo nasekanej vňate hladkolistého patržlenu. Pridáme lyžicu olivového oleja a zmes dobre premiešame. 2 lyžice mandlí 10 ks malých zelených vykôstkovaných olív 1 ks cibule šalotky zväzok vňate hladkolistého petržlenu olivový olej extra virgin 2. krok Filety pstruha okoreníme a vložíme kožou nadol na olejom vymastený plech. Na filety rozmiestnime zmes z mandlí, olív a šalotky. Filety so zmesou následne prekryjeme plátkami sušenej šunky Serrano. Vložíme do rúry predhriatej na 200°C a pečieme odkryté približne 15-20 minút v závislosti od veľkosti filetov. Podávame napríklad s pečenými zemiakmi. Vzhľadom na to, že šunka Serrano je sama o sebe slaná, odporúčame jedlo opatrne dosoliť až na tanieri. 400 g pstruha lososovitého (filet s kožou) 4 tenké plátky šunky Serrano olivový olej extra virgin soľ a korenie
|