Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Makrely na grécky spôsob
Zoznam surovín:

Suroviny pre dve osoby:
2 celé makrely (vypitvané a omyté)
2 červené cibule nakrájané na prúžky
1 červená paprika nakrájaná na prúžky
8 cherry rajčiat prekrojených na polovicu
2 mrkve nakrájené na tenké plátky
4 strúčiky cesnaku nakrájaných nadrobno
olivový olej
grécke olivy (asi 15 ks)
1,5 dcl suchého bieleho vína
šťava a kôra z 1 bio citrónu
veľká hrsť čerstvej petržlenovej vňate
3 bobkové listy
oregano
soľ, mleté čierne korenie



Postup prípravy:

Ak sa tohto roku nedostanete k moru, nezúfajte, tento tradičný recept vás prenesie rovno na grécku riviéru. Pri jeho príprave sme vychádzali zo “Psari plaki sto fourno”, čo v preklade znamená pečené ragú s rybou. Ako už býva zvykom u väčšiny národných jedál, existuje bezpočetné množstvo verzií, avšak hlavnú rolu v nich okrem ryby vždy hrajú rajčiny, cibuľa a olivový olej. My sme si pre pokrm zvolili výraznejšie makrely, recept bude ale dobre fungovať aj s akoukoľvek inou bielou rybou typu treska či halibut. Makrelové plaki pokojne servírujte priamo z pekáča, len nezabudnite pridať chrumkavý biely chlieb, nech máte čím vytierať omáčku.


1

Trúbu si predhrejte na 180 °C a pripravte si pekáč, ktorý vyložte 2 plátkami alobalu tak, aby vám vždy kus po strane prebýval na následné prekrytie ryby.

2. krok
Zoberte si na plátky nakrájanú červenú cibuľu a papriku, osoľte a opečte na olivovom oleji až kým nebude zmes ľahko skaramelizovaná, potrvá to asi štvrť hodiny.
2 červené cibule
1 červená paprika
olivový olej
soľ

3. krok
Pripravte si makrely. Osoľte ich a okoreňte, do bruška ryby vložte nadrobno nakrájaný cesnak a nasekanú petržlenovú vňať.
2 makrely
2 strúčiky cesnaku
½ hrsti čerstvej petržlenovej vňate
soľ a mleté čierne korenie

4. krok
Do pekáča dajte polovicu paprikovej zmesi, polovicu prekrojených cherry rajčiat, polovicu na tenké plátky nakrájanej mrkvy, cesnak, bobkové listy, citrónovú kôru a šťavu z ½  citrónu. Navrch položte makrely a zakryte zvyšnými surovinami. Prihoďte grécke olivy, zvyšok nasekanej petržlenovej vňate, oregano, pokvapkajte zvyšnou citrónovou šťavou a zaleljte bielym vínom. Prikryte alobalom a duste v trúbe 20 minút. Ďalších 20 minút pečte odkryté.
8 cherry rajčiat prekrojených na polovicu
2 mrkve nakrájené na tenké plátky
4 strúčiky cesnaku nakrájaných nadrobno
3 bobkové listy
šťava a kôra z 1 bio citrónu
grécke olivy (asi 15 ks)
½ hrsti čerstvej petržlenovej vňate
oregano
1,5 dcl suchého bieleho vína



ĎALŠÍ RECEPTY

Thajská krevetová polievka
Grilovaná chobotnica so šalátom zo zemiakov a fazúľ
Pražma, cibuľa, mäsový vývar, bylinky




NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: