Postup prípravy:
Ak sa tohto roku nedostanete k moru, nezúfajte, tento tradičný recept vás prenesie rovno na grécku riviéru. Pri jeho príprave sme vychádzali zo “Psari plaki sto fourno”, čo v preklade znamená pečené ragú s rybou. Ako už býva zvykom u väčšiny národných jedál, existuje bezpočetné množstvo verzií, avšak hlavnú rolu v nich okrem ryby vždy hrajú rajčiny, cibuľa a olivový olej. My sme si pre pokrm zvolili výraznejšie makrely, recept bude ale dobre fungovať aj s akoukoľvek inou bielou rybou typu treska či halibut. Makrelové plaki pokojne servírujte priamo z pekáča, len nezabudnite pridať chrumkavý biely chlieb, nech máte čím vytierať omáčku.
1 Trúbu si predhrejte na 180 °C a pripravte si pekáč, ktorý vyložte 2 plátkami alobalu tak, aby vám vždy kus po strane prebýval na následné prekrytie ryby.
2. krok Zoberte si na plátky nakrájanú červenú cibuľu a papriku, osoľte a opečte na olivovom oleji až kým nebude zmes ľahko skaramelizovaná, potrvá to asi štvrť hodiny. 2 červené cibule 1 červená paprika olivový olej soľ
3. krok Pripravte si makrely. Osoľte ich a okoreňte, do bruška ryby vložte nadrobno nakrájaný cesnak a nasekanú petržlenovú vňať. 2 makrely 2 strúčiky cesnaku ½ hrsti čerstvej petržlenovej vňate soľ a mleté čierne korenie
4. krok Do pekáča dajte polovicu paprikovej zmesi, polovicu prekrojených cherry rajčiat, polovicu na tenké plátky nakrájanej mrkvy, cesnak, bobkové listy, citrónovú kôru a šťavu z ½ citrónu. Navrch položte makrely a zakryte zvyšnými surovinami. Prihoďte grécke olivy, zvyšok nasekanej petržlenovej vňate, oregano, pokvapkajte zvyšnou citrónovou šťavou a zaleljte bielym vínom. Prikryte alobalom a duste v trúbe 20 minút. Ďalších 20 minút pečte odkryté. 8 cherry rajčiat prekrojených na polovicu 2 mrkve nakrájené na tenké plátky 4 strúčiky cesnaku nakrájaných nadrobno 3 bobkové listy šťava a kôra z 1 bio citrónu grécke olivy (asi 15 ks) ½ hrsti čerstvej petržlenovej vňate oregano 1,5 dcl suchého bieleho vína
|