Postup prípravy:
Krásne tvarovaná hrebenatka svätojakubská alebo mušľa sv. Jakuba je od pradávna symbolom pútnikov na slávnej Jakubovej ceste, ktorí sa vydávali zo Santiaga de Compostela až do mestečka Fisterra na pobreží atlantiku, aby tu ako pamiatku našli lastúru hrebenatky. Vnútri lastúry sa ukrýva biely sval (orech) a “červené hrozno” ikry (koral). Tento delikátny obsah vyžaduje veľmi jemné zaobchádzanie a šetrnú prípravu. Mušle sa perfektne hodia ako predjedlo. 1. krok V malom hrnci rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja a dáme na ňom zosklovatieť najemno nakrájanú šalotku a cesnak. Pridáme mletú papriku a škoricu a ľahko prepojíme so šalotkou a cesnakom. Prilejeme biele víno a pálenku, ktorú nalievame vždy mimo plameň, aby nedošlo k vznieteniu. Alkohol necháme v panvici odpariť. Paradajkovú passatu zmiešame s nasekaným hladkolistým petržlenom a pridáme ju k omáčke. Všetko necháme pozvoľna zredukovať na požadovanú hustotu. Osolíme a okoreníme podľa chuti. 1 malá šalotka 1 malý strúčik cesnaku olivový olej extra virgin 1 lyžica nasekaného hladkolistého petržlenu štipka sladkej mletej papriky štipka mletej škorice 0,1 l suchého bieleho vína 0,02 l pálenky z vína (grappa) 2 lyžice paradajkovej passaty soľ a korenie 2. krok Mäso z mušlí potrieme olivovým olejom, pokvapkáme šťavou z citróna a vložíme na dobre rozpálený gril, ktorý sme potreli tukom. Grilujeme podľa veľkosti mäsa asi 1 až 2 min. z každej strany. Dbáme na to, aby sa mäso príliš nevysušilo a zostalo šťavnaté. 6 mušlí sv. Jakuba (sval) 1 citrón olivový olej extra virgin tuk na potretie grilu 3. krok Medzi tým, čo sa nám mušle grilujú si pripravíme schránky z mušlí a naplníme ich pripravenou omáčkou. Akonáhle sú mušle hotové, dáme ich do omáčky a hneď horúce podávame. 2 schránky z mušlí sv. Jakuba
|