Postup prípravy:
Asi snáď najznámejšou tuzemskou rybou je bezosporu pstruh dúhový či potočný. Pstruh však nie je jedinou dravou rybou z čeľade lososovitých rýb, s ktorou sa môžeme v našich končinách stretnúť. Od 19. storočia u nás zdomácnel aj sivoň americký. Určite nám dáte za pravdu, že jeho mäso je oproti pstruhovi chutnejšie aj o niečo pevnejšie. Pri grilovaní sme stavili na istotu. Rybu naplnenú plátkami citróna a tymiánu sme obalili do talianskej pancetty, ktorá nám nielen uľahčí samotnú manipuláciu na rozpálenom grile, ale naviac udrží sivoňa zvnútra krásne šťavnatého. 1. krok Očisteného sivoňa umyjeme a dobre vysušíme kuchynskou papierovou utierkou. Rybu na povrchu aj zvnútra dobre osolíme a okoreníme. Dutinu naplníme plátkami citróna a čerstvým tymiánom. Rybu tiež obalíme plátkami pancetty, aby nám náplň v brušnej dutine pri grilovaní držala. Než si pripravíme prílohu, sivoňa uchováme v chlade. 300 g sivoňa amerického (celá vypitvaná ryba) 80 g pancetta affumicata (plátky) 1 citrón ½ zväzku čerstvého tymiánu soľ a korenie 2. krok Pór naporciujeme asi na 10cm dlhé valčeky. V panvici si rozpustíme polovicu masla a pór na ňom zo všetkých strán opečieme. V priebehu opekania pór dobre osolíme a okoreníme. Ďalej do panvice prihodíme pár vetvičiek tymiánu a dva rozmliaždené cesnaky aj so šupkou. Akonáhle je pór do zlata opečený prilejeme do panvice víno a pridáme druhú polovicu masla. Panvicu prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a zmiernime teplotu. Pór dusíme do mäkka. Či je mäkký poznáme ľahko vpichom špičky noža. Uchováme ho v teple, než bude ryba na grile hotová. Pri finálnom servírovaní prílohy pór posypeme rozmrvenými mandľami a nasekaným hladkolistým petrželenom. 1 pór 2 dcl suchého bieleho vína 2 strúčiky cesnaku ½ zväzku čerstvého tymiánu 40 g masla zväzok hladkolistého petržlenu hrsť olúpaných mandlí soľ a korenie 3. krok Uhlíky pod grilom dobre rozpálime (asi na 250-300°C). Na rošt potretý olivovým olejom alebo iným tukom položíme pripravenú rybu a grilujeme ju z každej strany asi 5-7 minút. Pancetta rybu krásne prevonia a udrží jej šťavu. Sivoň sa tiež bude ľahko otáčať. 300 g sivoňa amerického v pancette tuk na potretie grilu 4. krok Hotovú rybu servírujeme na rozohriatom tanieri spoločne s duseným pórom. Môžeme doplniť aj opečeným bielym chlebom potretým olivovým olejom a cesnakom.
|