Postup prípravy:
Začiatok leta nám okrem skvelého počasia, ktoré je ako stvorené na prvé grilovanie ponúka aj veľa čerstvej zeleniny. Práve mladú červenú repu a skoré zemiaky použijeme do lahodne jemného šalátu a doplníme ním skvelú grilovanú makrelu. Rozmarín a citronová kôra dodá rybe tú správnu tvár a sviežosť. Leto je tu.... 1. krok V osolenej vode uvaríme repu, zemiaky aj zeler. Čas varenia sa bude líšiť v závislosti od veľkosti jednotlivých druhov zeleniny. Do mäkka uvarenú a dostatočne vychladnutú zeleninu olúpeme a nakrájame na kocky. 1 mladá červená repa 2 stredné skoré zemiaky ¼ buľvy zeleru soľ 2. krok Jogurt zmiešame s dijónskou horčicou, pridáme lyžičku olivového oleja a pár kvapiek vínneho octu. Všetko dobre premiešame a podľa chuti dosolíme a ľahko okoreníme. Ak je to potrebné, môžeme ešte ľahko okysliť vínnym octom. 80 g gréckeho jogurtu 1 lyžička dijónskej horčice červený vínny ocot extra panenský olivový olej soľ a korenie 3. krok Červenú cibuľu nakrájame najemno a zmiešame ju s pripravenou zeleninou a jogurtovým dresingom. Šalát necháme v chladničke chvíľu odležať. ½ malej červenej cibule 4. krok Pristúpime k príprave marinády na rybu. Nastrúhame kôru z citróna, otrháme lístky z vetvičky rozmarínu. Všetko spoločne s cesnakom nasekáme skoro najemno. Zmes krásne spojíme s citrónovou šťavou a olivovým olejom. vetvička rozmarínu 1 citrón 1 malý strúčik cesnaku extra panenský olivový olej 5. krok Makrelu prerežeme pozdĺžne na bruchu, aby sa nám krásne otvorila. Osolíme ju a okoreníme. Do mäsa vtrieme pripravenú marinádu. Rozpálime gril a potrieme ho olejom alebo iným tukom. Rybu položíme kožou na rošt a bez otáčania ju grilujeme asi 5-7 minút. Makrelu opatrne dáme dole z roštu priamo na rozohriaty tanier a servírujeme ju spoločne s pripraveným šalátom. 300 g makrely atlantickej (celá vypitvaná ryba) extra panenský olivový olej
|