|
Cestoviny, krevety, paradajky, petržlen
Zoznam surovín:
Bucatini (čerstvé chladené) 250g Lúpané paradajky v plechovke Nelúpaných predvarených kreviet 400g Hladkolistý petržlen Petržlen koreň Mrkva koreň Zeler koreň Olivový olej Maslo Cesnak (podľa chuti) 2dcl bieleho vína Soľ a korenie Chilli paprička (podľa chuti)
|
|
Postup prípravy:
Začneme tým, že si krevety olúpeme (zbavíme hlavy, nôh a panciera, možno vyrezať aj črievko) a zatiaľ odložíme bokom. Použijeme zbytky z olúpaných kreviet, ktoré v hrnci spoločne s nadrobno nakrájanou koreňovou zeleninou (petržlen, mrkva, zeler) a cesnakom (jeden strúčik v celku) orestujeme na masle či olivovom oleji. Akonáhle sa všetko rozvonia, zalejeme vodou (cca 4dcl-5dcl) a povaríme. Potom precedíme cez sito, čím nám vznikne voňavý vývar. Odložíme bokom. Na panvici rozohrejeme olivový olej s cesnakom nakrájaným na plátky. Pridáme olúpané krevety, necháme spojiť s olejom i cesnakom a zľahka orestujeme, opäť len, aby sa nám suroviny rozvoňali. Potom ihneď zalejeme vínom, ktoré necháme odpariť tak, aby sa vyparil alkohol. V tejto fáze zalejeme všetko polovičným množstvom vývaru a pridáme čerstvé cestoviny (chladené a neuvarené, variť sa budú priamo v panvici). Privedieme k varu a dolievame vývar, aby boli cestoviny stále ponorené. Zhruba v polovici doby varenia cestovín (doba uvedená na obale cestovín) pridáme lúpané paradajky a stále udržujeme cestoviny ponorené vo vznikajúcej omáčke. Akonáhle omáčka zhustne (tekutina sa odparí) a cestoviny sú uvarené, vypneme plameň a do panvice zamiešame nasekaný hladkolistý petržlen, dosolíme a dokoreníme. Podávame v tanieri na cestoviny, porciu pokvapkáme olivovým olejom.
|
ĎALŠÍ RECEPTY
| Grilovaná chobotnica s fazuľovým pyré Slávky na pšeničnom pive so slaninou a creme fraiche Vojnové kura s krevetami
|
|
|
|
|