Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Ochutnajte remeselne spracované sardinky z La Belle-Iloise
29. júl 2021 Autor: Kateřina Madaras Foto: La Belle-Iloise, T. Rada

Čerstvá ryba chytená v tom správnom čase, miestne suroviny a panenský olivový olej - to všetko ručne spracovávajú v rodinnej konzervárni La Belle-Iloise, aby v každej plechovke rozohrali ojedinelú symfóniu farieb a chutí. Remeslo výroby prvotriednych konzerv zo sardiniek, tuniakov či makrel sa tu odovzdáva už niekoľko generácií. Rybu miestni kombinujú s ďalšími prísadami a koreninami, ktoré majú jemnú chuť a neprebijú arómu rýb. Produkty si môžete jednoducho rezervovať na našom webe a následne vyzdvihnúť v predajni.



Rodinná konzerváreň La Belle-Iloise bola založená už v roku 1932 mužom menom Georges Hilliet neďaleko rybárskeho prístavu Quiberon, oproti francúzskemu ostrovčeku Belle-île-en-Mer. Konzervované ryby vyrába a distribuuje už viac ako 85 rokov.    

Táto spoločnosť si už generácie zachováva rodinnú tradíciu a je verná jej základným hodnotám, ako je odovzdávanie odborných znalostí z generácie na generáciu a ochrana prírodných zdrojov.



Pre ochrany oceánu, ako základnému zdroju, prijala konzerváreň ako svoj hlavý záväzok vyberať si takých rybárov, ktorí spracovávajú ryby v súlade s ročným obdobím a používajú metódy, ktoré neohrozujú lovený druh ani morské dno.

V súčasnosti stojí za kormidlom firmy vnučka zakladateľa Caroline Hilliet Le Branchu. Firma zamestnáva od 350 do 600 ľudí, v závislosti od sezóny, a disponuje vlastnou predajnou sieťou s 86 obchodmi roztrúsenými po celom Francúzsku a Belgicku. Konzerváreň vytvára aj ďalšie koncepty, napríklad v Paríži otvorila sardinkový bar, v Nantes reštauráciu. 



Caroline, rovnako ako jej predchodcovia, dbá na inovatívny prístup a udržanie kreatívneho ducha v celom výrobnom procese. Jej ambíciou je nie len neustále ponúkať vysoko kvalitné konzervované produkty, ale aj každoročne prichádzať s novým sortimentom, ktorý nikde inde nenájdete.

Hlavnou myšlienkou spoločnosti je produkovať a distribuovať produkty, ktorých kvalite sa naozaj nedá nič vyčítať. Kľúčom k úspechu je kombinácia tradičných postupov a neustála snaha o modernizáciu výrobného procesu. Aj preto dokáže La Belle-Illoise už takmer storočie produkovať gurmánske konzervované ryby (najmä sardinky, makrely a tuniaka) najvyššej kvality. 



Konzerváreň spracováva výhradne čerstvo ulovené sardinky priamo z lodí. Väčšina krokov výrobného procesu je aj naďalej manuálna. Dôvodom nie je len nostalgia a úcta k práci predkov, ale najmä vedomie, že ručná práca je stále ten najlepší spôsob, ako zachovať kvalitu krehkého rybieho mäsa.

Postup spracovania sardiniek v La Belle-Iloise 

Najskôr zamestnanci konzervárne sardinkám ručne odstránia hlavy a vypitvú ich. Potom ich opatrne usporiadajú do stojanov, očistia jemným prúdom vody a osušia. Následne sa takto pripravené ponoria do slnečnicového oleja, kde sa niekoľko minút smažia. 



Potom pracovníci vyberajú sardinky jednu po druhej zo stojanov, odstrihávajú z nich tzv. goliere (zvyšky kože po odstránení hláv) a chvostové plutvy a ukladajú ich do plechoviek. Najskúsenejši technici výroby odstraňujú chrbtice pre produkty z rady vykostených sardiniek. 



Na rad prichádzajú ďalšie suroviny, prísady a korenia, ktoré prechádzajú starostlivým výberom. Niektoré prísady, napríklad francúzska červená paprika Espelette, majú chránené označenie pôvodu. Ďalšie suroviny sa zase môžu pochváliť chráneným zemepisným označením. Sú to napríklad výrazné hrbolaté citróny zo starobylého mesta Menton na Azúrovom pobreží, pevné, mierne horké olivy z Nice, alebo vzduchom sušená bravčová šunka Bayonne. Všetky zložky sa do plechoviek ukladajú ručne.



Po rybách je najdôležitejšou zložkou olej, ktorý umožňuje zakonzervovanie rýb a pomáha odkrývať všetky chute sardiniek. Výberu oleja sa vo firme venuje každoročne veľká pozornosť. Špeciálna komisia ochutnáva a vyberá také oleje, ktoré majú jemnú chuť a neprebijú arómu rýb.

V priebehu celého výrobného procesu robí firma pravidelné kontroly kvality. Vzorky z každej vyrobenej šarže sú odoberané a ochutnávané porotou zloženou z členov výrobného tímu a tímu kvality. Je to ďalší z mnohých kľúčových krokov, ktoré zaisťujú výbornú úroveň kvality nie len chuti ale aj vzhľadu výrobkov La Belle-Iloise.




ĎALŠÍ ČLÁNKY





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: