Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Ako na grilovanie filetov zo sladkovodných rýb?
30. august 2018 Autor: Kateřina Madaras Foto: Tyson Dudley, Tomáš Rada, Felipe Rizo

Diel piaty

V piatom diele nášho grilovacieho seriálu sa vrátime späť k sladkovodným rybám. Vôňa našich riek a jezier, lokálnosť a rýchlosť dodania na naše pulty sú výhody, ktoré sladkovodné ryby radia medzi obľúbené pochúťky. Škoda dopriať si ich len raz za rok.

Minule sme sa venovali grilovaniu celých sladkovodných rýb, tentokrát sa zameriame na grilovanie filetov. Výhodou oproti príprave celej ryby je, že s filetom už žiadnu prácu na tanieri mať nebudete. Pozor musíte dať len na to, aby ste to s dĺžkou prípravy neprehnali, filet príliš nevysušili, a tak zostal pekne šťavnatý.  



Na grilovanie vyfiletovaných rýb je ideálny zubáč obyčajný a pstruh lososovitý. Títo zástupcovia z ríše sladkovodných rýb majú pevné mäso, ktoré pri grilovaní drží tvar a nerozpadá sa. 

Zubáč  je dravá ryba, ktorá sa vyskytuje v tečúcich aj stojatých vodách s dostatkom kyslíka bez bahnitého dna. Športovými rybármi je cenený ako trofejná ryba, dorastá totiž až do hmotnosti okolo šesťdesiatich kilogramov. Mäso zubáča je biele, chudé a chuťou sa dá prirovnať k šťuke. Kožu zubáčovi pri grilovaní nechajte, mäso bude mať lepšiu chuť, navyše sa vám bude s rybou lepšie manipulovať. Ani na tanieri nemusíte rybu zbavovať kože, je jemná a dobre stráviteľná. 




Zvlášť v Nemecku sú v poslednej dobe obľúbené pstruhy lososovité (Lachsforelle). Je to vlastne pstruh dúhový. Za jeho krásne lososovité sfarbenie môže špeciálna strava bohatá na prírodný karotén. Miernu rybiu chuť pstruha doplní spojenie s jemnými bylinkami.

Sladkovodné ryby sa všeobecne vyznačujú ľahkou stráviteľnosťou, menším obsahom tuku a prospešnosťou pre zdravie, hlavne pre srdce. Ich mäso je veľmi chutné a rovnako, ako pri ostatných rybách je škoda ho prebiť príliš zložitou kulinárskou prípravou. Stačí pár čerstvých ingrediencií a výborná večera alebo obed sú za pár chvíľ na stole. 



Tip MyFish: Vyskúšajte ochutené maslá

Rôzne okorenenými maslami môžete na tanieri šikovne doplniť predovšetkým sladkovodnú rybu. Maslo oživí napríklad citrónová alebo pomarančová kôra. Klasikou je bylinkové alebo cesnakové maslo. Experimentovať môžete aj s ďalšími druhmi korenia, ako sú citrónové, prípadne pomarančové korenie alebo zmes byliniek na ryby. K hlavnej ingrediencii nezabudnite vždy pridať aj korenie a soľ. 




ĎALŠÍ ČLÁNKY





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: