Naše stránky používajú k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohoto webu s tým súhlasíte..     OK


Májová platesa
21. máj 2018 Autor: Kateřina Madaras Foto: Tomáš Rada

U nás nie tak známa májová platesa je v Nemecku doslova kultovou záležitosťou a v sezóne ju tam ponúkajú tie najlepšie reštaurácie. Svoj ohlas si ryba získala predovšetkým kvôli krehkému lahodnému mäsu.


 
Príprava májovej platesy má v nemeckých krajinách storočnú tradíciu. Predovšetkým v tej severnej časti, kde boli dary mora vždy súčasťou tamojšej gastronómie. Medzi kuchármi je obľúbená príprava na takzvaný finkenwerdský spôsob. Názov klasického severonemeckého receptu je odvodený od mena rybárskej obce Finkenwerder, ktorá je dnešnou súčasťou Hamburgu. Táto lahodná variácia platesy sa podáva s dopredu opraženými kúskami slaniny a cibule.


 
Nenechajte sa pomýliť, májová platesa nie je nijakým novým druhom platesy! Sú to mladé platesy, ktoré dorastajú do  veľkosti 30 až 40 cm práve v máji. Rybári ich lovia pomocou vlečných sietí v severnom Atlantiku alebo Severnom mori. Platesa veľká je všeobecne veľmi známym zástupcom plochých rýb. Jej domovom sú plytké úseky hĺbky okolo sto metrov. Od podobných druhov sa líši vysokým chrbtom, hladkou kožou a červenými bodkami na inak hnedej očnej strane.
 
Na pultoch sú platesy často vystavené tak, že je vidieť len spodná slepá strana ryby, ktorá ale vyzerá takmer vždy dobre. Rybu si ale prehliadnite aj z vrchnej očnej strany. Jej oči nesmú byť zakalené. Tak spoznáte, že je skutočne čerstvá.
 
Nafiletované mäso májovej platesy je striebristo lesklé, na pohľad pôsobí šťavnato, ale pritom je veľmi krehké. Neobsahuje príliš veľa tuku, preto si platesa priam pýta praženie na masle alebo na oleji. Rybu môžete pripravovať v celku, aj nafiletovanú. Ideálnu porciu ryby si doma pripravíte tak, že oddelíte hlavu a odrežete všetky plutvy. Chvostovú plutvu môžete nechať. Záleží od toho, ako veľkú panvicu máte, aby sa vám do nej platesa pohodlne vošla. 



ĎALŠÍ ČLÁNKY





NENECHAJTE SI UJSŤ NOVINKY ZO SVETA MYFISH
PREDAJŇA FRESHMARKET

Rožňavská 1A, 83104 Bratislava
e-mail: freshmarket@myfish.sk

AKCEPTUJEME PLATOBNÉ KARTY:


SLEDUJTE NÁS: