Na ľade nám práve pristál exkluzívny úlovok divého morského vlka. Neprepásnite jedinečnú šancu, práve počas zimných mesiacov je táto ryba najchutnejšia. V chladnom období sa totiž zdržiava v hĺbkach až okolo 100 metrov pod hladinou oceánu.
Vlky lovené na udicu pochádzajú z Bretónska (oblast severovýchodného Atlantiku), z malého ale aj tak významného prístavu Le Guilvinec. Hoci má toto mestečko len približne dva a pol tisíc obyvateľov, rybolovu sa venuje až skoro polovica z nich. Asi tisíc mužov a žien vyráža každý deň za úlovkom, spolu tvoriac flotilu 235 malých rybárskych lodí.
Morského vlka tu lovia tým k prírode najohľaduplnejším spôsobom – na udicu, z malej rybárskej lode. Len asi 10 % morských vlkov na trhu sa získava takto, zvyšok pochádza z akvakultúr. Chuť loveného vlka sa s chovanou rybou ani nedá porovnávať. V otvorenom mori sa im prirodzene darí lepšie a to má veľký vplyv na kvalitu mäsa aj na chuť. Už v staroveku bol morský vlk obľúbenou pochúťkou všade, kde bol dostupný. V Grécku ho nazývali „lavraki“, čo doslova znamená „jedinečný úlovok“, vo Francúzsku mu hovoria „loup“ alebo „bar“, v Španielsku „robalo“, na severe Talianska „branzino“ a vo zvyšku talianska „spigola“. Vďaka pevnému bielemu mäsu s minimom kostí sa morský vlk zaradil medzi najviac oceňované konzumné ryby. Jeho jemnosť a typickú vôňu majú v obľube aj japonskí majstri suši, ktorí z neho radi pripravujú nigiri. Odborníci na suši radia: „Ak čerstvej rybe veľmi neveríte, skúste ju pred prípravou suši ošetriť japojskou metódou yubiki. Filety s kožou jednoducho polejete vriacou vodou s prímesou ryžového vína a ihneď zachlaďte v ľadovej vode. Zbavíte sa tým nežiadúcich baktérií, a tiež časti podkožného tuku. Konzistencia mäsa bude jemnejšia, a teda pre prípravu suši ideálna.“ (zdroj: www.chefshop.cz)
Celého morského vlka môžete v kuchyni pripraviť najrôznejšími spôsobmi. Ochutnať ho môžete pečeného, grilovaného, alebo duseného. Túto rybu dochucujte s citom, bola by škoda prekryť jeho jedinečnú vôňu príliš výrazným korenením. Vyskúšajte napríklad vlka pečeného v solnej kruste. Vôbec sa nemusíte báť, že rybu presolíte. Tešiť sa môžete na celistvú chuť a vôňu, ako aj zvláštnu a nezameniteľnú konzistenciu. Užite si ten moment, keď prelomíte krustu a všetka koncentrovaná vôňa vám opantá zmysly. Solná krusta vytvorí okolo mäsa škrupinu, ktorá vytvorí efekt malej pece, kde sa teplo kumuluje a rovnomerne rozvádza. Teplo z rúry nepôsobí priamo na mňso a voda ani jedinečná vôňa sa nemá kam odpariť. Výsledkom je voňavé, rovnomerne prepečé a vláčne a šťavnaté mäso. Na túto starobylú techniku sa hodia predovšetkým ryby tej najlepšej kvality, medzi ktoré sa vlk lovený na udicu právom radí.
*Zdroj: https://www.chefshop.cz/blog-sushi/znate-suzuki--a-co-morsky-vlk-nebo-nebo-morcak-evropsky/
ĎALŠÍ ČLÁNKY
|