|
Šťuka obyčajná
800–1000 g, vypitvaná, chov Česko
Naša najznámnejšia dravá ryba je charakteristická špicatou tlamou plnou ostrých zubov. Rybári ju prezývajú „zubatá“. Dosahuje dĺžku až 1,5 metra a váhu 35 kilogramov. Loví sa od vytrenia a často na značne veľkú korisť číha z úkrytu. Šťuka je z hľadiska prípravy naozaj všestranná. Najčastejšie sa podáva pečená v rúre, ale výborná je aj opekaná na panvici, grilovaná, alebo vo forme polievky. K šťuke sa okrem tradičných príloh často podávajú rôzne druhy omáčok, napríklad chrenová, kôprová, alebo hubové omáčky, podľa sezónnej dostupnosti. Naše šťuky pochádzajú z rybárstva Klatovy v malebnom prostredí južných Čiech. Ryby tu chovajú v prirodzenom prostredí, kde má každá ryba dostatok priestoru na život a kde sa môžu živiť potravou prirodzene sa vvskytujúcou v rybníku. Takto chované ryby majú prirodzenú chuť a farbu a neobsahujú toľko tuku. Jej pevné biele mäso je veľmi chutné. Mladšie šťuky sa hodia na dusenie, pošírovanie a varenie. Tie staršie sa výborne hodia na rybie plnky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|